Cu 1.500 de angajati in birourile din Bucuresti, Electronic Arts (EA) Romania, una dintre cele mai mari companii de tehnologie si jocuri video din tara, vrea sa isi extinda operatiunile in perioada urmatoare. Compania are posturi deschise pentru aproape toate activitatile pe care studioul local le acopera, insa, in lipsa scolilor de arta electronica in Romania, job-urile creative (artisti, modelatori si animatori 3D) sunt cele unde "seceta" de candidati se simte cel mai puternic.

“In general vorbind, ne confruntam cu acelasi deficit pe care orice companie de IT din Romania il are. Mergem si la posibili candidati care inca se afla in bancile facultatilor, avem cursuri in universitati, desfasuram programe de internship, totul pentru a ne forma posibili viitori angajati”, mentioneaza Traian Bossenmayer (foto), HR manager EA Romania.

De aproape 15 ani in Romania, EA si-a dezvoltat constant echipa locala, care astazi acopera activitati specifice dezvoltarii de jocuri si tehnologie precum cele de creatie, executie, programare, analiza, live management si verificare a calitatii. Alaturi de biroul din Vancouver, Canada, studioul din Romania este unul dintre cele doua la nivel global care dezvolta populara franciza FIFA.

Persoanele interesate de job-uri in cadrul EA Romania pot accesa paginile dedicate ale companiei (AICI sau AICI).

“O problema in Romania pleaca de la sistemul educational. Pe langa faptul ca nu produce atat de multi specialisti IT pe cat companiile din piata ar avea nevoie, mai grav, din perspectiva noastra, este ca sistemul educational romanesc nu produce aproape niciun candidat pentru segmentul creativ al industriei de jocuri. Nu avem o scoala de game design, nu avem o scoala de artisti sau animatori 3D in tara”, spune Andrei Lazarescu senior producer EA Romania.

Acesta subliniaza ca majoritatea angajarilor pe acest segment sunt fie persoane extrem ambitioase, care au invatat din pasiune, pe cont propriu aceste abilitati, fie persoane pe care EA le-a dezvoltat intern prin training-uri si cursuri proprii.

Sistemul educational romanesc nu produce aproape niciun candidat pentru segmentul creativ al industriei de jocuri. Nu avem o scoala de game design, nu avem o scoala de artisti sau animatori 3D in tara

Andrei Lazarescu, senior producer EA Romania

“Se spune ca programarea este dificila, insa doar cine nu a vazut ce face un animator nu stie cat de dificil este acest job. Desigur, nu este un job atat de ‘matematic’, dar este o provocare imensa sa devii eficient in folosirea uneltelor de animatii, sa stii cum sa relationezi fata de miscarea pe care trebuie sa o aiba un obiect pentru a putea crea o poveste. Sunt lucruri extrem de avansate si greu de invatat”, explica Lazarescu.

Potrivit acestuia, un prim pas inainte a fost facut anul trecut de Universitatea de Teatru (UNATC), care a infiintat primul program de master de gaming din Romania, inceput chiar in octombrie 2019.

EA Romania face din angajati investitori pe bursa. “Pana sa vada despre ce e vorba, unii angajati spun ca prefera banii in locul actiunilor”

Pe langa obisnuitele beneficii cu care se lauda si alte multinationale din tara, EA Romania scoate in fata un concept mai rar intalnit in piata locala a muncii: acordarea unor actiuni in cadrul companiei “mama”, gigantul american EA Games – evaluat in prezent la 33 miliarde de dolari.

“Printre beneficiile oferite avem si un stock option plan (n.red. plan de distributie de actiuni). Ne bazam pe aceasta initiativa pentru ca, pastrand proportiile, angajatii simt astfel ca munca lor poate sa se vada in pretul si in evaluarea companiei”, a declarat Traian Bossenmayer.

Acordand beneficii ce constau in actiuni pentru ca vrem sa facem toti angajatii, nu doar managerii, sa simta ca 'trag' in aceeasi directie, spre bunul mers al companiei, si vrem sa le aratam ca lucrurile pe care le fac se vad in evolutia actiunii

Traian Bossenmayer - HR manager, EA Romania

Astfel, majoritatea angajatilor din Romania ai companiei beneficiaza de posibilitatea de a primi actiuni EA Games, ca parte din pachetul de compensatie. Acestia fie pot cumpara actiuni cu discount fata de cel la care ele se tranzactioneaza pe bursa NASDAQ, fie pot primi gratuit actiuni EA, astfel: actiunile primite la angajare au o perioada defalcata pe 3 ani in care devin ale angajatului. O prima parte la un an de la angajare, urmand un interval ulterior, din 6 in 6 luni, pana la implinirea a 3 ani.

“Acordand beneficii ce constau in actiuni pentru ca vrem sa facem toti angajatii, nu doar managerii, sa simta ca 'trag' in aceeasi directie, spre bunul mers al companiei, si vrem sa le aratam ca lucrurile pe care le fac se vad in evolutia actiunii”, mentioneaza Bossenmayer.

“Din cauza ca educatia financiara in Romania nu este tocmai ridicata, au existat si cazuri in care, cand li se prezenta oferta ce includea si actiuni EA Games, candidatii ne-au intrebat ‘Ce sunt acestea? Nu puteti sa imi dati mai multi bani la salariu in locul actiunilor?’. Evident ca lucrurile nu functioneaza asa. Chiar daca am putea sa inlocuim actiunile cu bani, nu am vrea sa facem asta pentru ca impactul acelor actiuni asupra angajatului este cu totul altul fata de o suma in plus la salariu. Actiunile au rol de retentie; relatia dintre EA si angajat se transforma astfel intr-un parteneriat pe termen lung”, spune Andrei Lazarescu.

Pe NASDAQ, actiunile Electronic Arts au crescut cu 24% in 2019. In ultimii 5 ani acestea si-au dublat valoarea. Dupa criza financiara globala din 2008, actiunile EA au reusit sa recupereze pierderile, inregistrand o crestere de 564%, de la 17 dolari/actiune in ianuarie 2009, la 113 dolari/actiune in prezent.

Reprezentantii EA Romania nu au dorit sa ofere detalii exacte in privinta valorilor salariale stabilite in randul angajatilor, mentionand insa ca “suntem extrem de atenti la ce se intampla in piata la nivel de compensatii salariale si ne adaptam permanent pentru a evita orice nota discordanta in aceasta privinta”.

“Evident ca nivelul compensatiei salariale este crucial, insa pentru noi la fel de important este ce faci cu acel angajat dupa ce l-ai adus in companie? Din acest punct de vedere cred ca ne diferentiem. Acordam o atentie extrem de ridicata unor aspecte precum: cum te trateaza managerul, cum lucrezi in echipa, cum dezvoltam oamenii. De asemenea, foarte mare accent pe tot ceea ce inseamna diversitate si incluziune. Ne uitam deschis la oamenii cu care lucram, la diferentele de optiuni si de preferinte pe care cu totii le avem”, a concluzionat Traian Bossenmayer, directorul de HR al EA Romania.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri