AeRO este o piata administrata de Bursa de Valori Bucuresti dedicata IMM-urilor si firmelor de tip startup. Societatile listate trebuie sa aiba o capitalizare anticipata de 250.000 de euro, conditiile de listare fiind mai putin stricte decat cele aplicate in cazul companiilor din piata principala a BVB.

Sameday Courier

Compania: Sameday Courier este un operator romanesc de curierat rapid, care in viitor vrea sa se dezvolte si pe segmentul livrarilor in regim mai putin accelerat, de tip postal. De notat ca Delivery Solutions opereaza brandul Sameday Courier si este de fapt compania care se va lista pe AeRO. Compania are doi actionari in persoana lui Octavian Badescu (fondator - 70%) si Lucian Baltaru (managing director - 30%)

Ce pachet de actiuni intentioneaza sa listeze: 10%

Cifrele companiei: Sameday Courier a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 1,7 milioane euro, in crestere cu 50% fata de anul anterior, si o rata a profitului de 10%, si vrea sa ajunga in 2015 la afaceri de 2-2,5 milioane euro

De ce vrea sa se listeze? “Interesul nostru este in primul rand acela de a avea o evaluare ‘in piata’ a companiei, un benchmark, deoarece in prezent nu ducem lipsa de finantare. Mesajul meu pentru investitori este ca vrem sa reprezentam o oportunitate de investitie, urmand sa acordam dividende in urmatorii ani. Suntem clar pe calea listarii pe AeRO si vrem sa facem aceasta mutare. Sigur, in mijlocul demersurilor ne putem razgandi, insa 99% mergem pe aceasta cale” – Octavian Badescu

Bittnet Systems

*Reprezentantii companiei au declarat ca nu pot discuta direct despre listarea pe AeRO, cifrele si informatiile furnizate fiind luate in calcul doar in eventualitatea in care la un moment dat s-ar decide in favoarea listarii.

Compania: Bittnet Systems este o firma specializata in training IT, controlata de Cristian Logofatu, CFO si co-fondator si de fratele acestuia - Mihai Logofatu, CEO si co-fondator. Cei doi frati controleaza impreuna 76% din companie, in vreme ce Razvan Capatina (proprietarul Smart Ideas) detine 24% din actiuni.

Ce pachet de actiuni intentioneaza sa listeze*: 10%

Cifrele companiei: Bittnet Systems a avut afaceri de 6,6 mil lei in 2013 si un profit de 169.000 lei. Profitul s-a triplat fata de 2012, in vreme ce afacerile au urcat cu 73%.

De ce vrea sa se listeze? “O posibila listare pe AeRO ar fi luata in considerare pentru atragerea unei finantari pentru extinderea echipei si a fortei de vanzari. De asemenea, printr-o astfel de mutare vrem sa ne crestem vizibilitatea si sa aducem in companie “talent” si oameni cu know-how, care in mod normal nu ii poti plati cu bani (ci cu eventuale optiuni pentru pachete de actiuni)” – Cristian Logofatu

Carpathia Capital

Compania: Carpathia Capital este un fond de venture capital infiintat de polonezii de la INC cu scopul de a face investitii in startupuri si IMM-uri romanesti din piata AeRO si din zona Europei Centrale si de Est. Carpathia Capital va fi listat pe AeRO. Fondul tinteste plasamente de cel putin 150.000 de euro, dar va lua in considerare si investitii de portofoliu mai mari.

Ce pachet de actiuni intentioneaza sa listeze: N/A

Cifrele companiei: Fondul a atras pana in prezent lichiditati de 6,5 mil. lei si spera sa ajunga la un total de 10 mil. lei.

De ce vrea sa se listeze? “Vom lista fondul pentru ca vrem sa dovedim antreprenorilor ca a fi transparent nu genereaza nicio problema pentru o companie. Fondul va investi in companii romanesti, asa ca mutarea este logica. Am venit in Romania si datorita lui Ludwik Sobolewski, care are o imagine foarte buna in Polonia, si ne-a facut sa credem ca va avea succes si in piata de capital romaneasca.

KantorOnline

Citeste si:

Compania: Polonezii de la KantorOnline opereaza un serviciu online de schimb valutar. Firma a activat pana acum doar in Polonia, insa vrea sa intre si pe piata romaneasca. KantorOnline se adreseaza in special importatorilor si exportatorilor care sunt expusi fluctuatiilor valutare. Oficialii companiei spun ca vor sa atraga clientii in special datorita spredurilor mai mici (0,64%) oferite in comparatie cu bancile. Practic, clientii alimenteaza un cont cu valuta de care dispun, aleg schimbarea sumelor intr-o alta valuta (fara comisioane), iar apoi isi pot retrage banii in noua valuta.

Ce pachet de actiuni intentioneaza sa listeze: N/A

Cifrele companiei: Anul trecut KantorOnline avut schimburi valutare de circa 90 mil. euro in Polonia. Acestia estimeaza valoarea totala a pietei poloneze de schimb valutar online la 30 mld. euro.

De ce vrea sa se listeze? TNN Finance SA, compania care controleaza KantorOnline, vrea sa intre pe piata romaneasca, iar in acest context a fost luata in considerare si listarea pe AeRO.

Cabanova

Foto: Cabanova

Compania: Cabanova furnizeaza servicii de dezvoltare website-uri (website builder). Compania germana are sedii are sedii in Dusseldorf si Bucuresti. Nemtii mizeaza pe IMM-urile si firmele proaspat infiintate care vor sa aiba un website, dar care nu isi permit sa cheltuieasca foarte mult pentru dezvoltarea acestora. Pentru 10 euro/luna, acestia se pot folosi de serviciile si template-urile Cabanova pentru propirul website, hosting-ul fiind de asemena furnizat de Cabanova. Compania mai furnizeaza si servicii de content management pentru distribuitorii care opereaza intr-o retea de retail (de exemplu cazul dealerilor Vodafone care vor sa aiba propriul website actualizat automat cu ofertele operatorului).

Ce pachet de actiuni intentioneaza sa listeze: N/A

Cifrele companiei: Cabanova a avut anul trecut a venituri de 300.000 euro.

De ce vrea sa se listeze? Reprezentantii companiei spun ca vor sa atraga o finantare initiala de 500.000 de euro, iar tinta finala este de 3 mil. euro. “Banii ii vom folosi in special pentru a ne creste puterea de vanzari. Vrem de exemplu sa intram pe piata din Asia de Sud-Est. Abia am inceput sa discutam despre listarea pe AeRO; s-a invit aceasta oportunitate care ni s-a potrivit avand in vedere ca avem un birou si in Bucuresti” – Sebastian Schmitz, cofondator si managing partner Cabanova.

CT Service

Compania: CT Service este un furnizor polonez de solutii antiderapante pentru incaperi. Practic, CT Service furnizeaza solutii chimice pentru case, spatii comerciale, hoteluri, spitale, etc., create special in functie de podelele clientului.

Ce pachet de actiuni intentioneaza sa listeze: N/A

Cifrele companiei: CT Service a avut anul trecut venituri de 1 mil. euro

De ce vrea sa se listeze? Compania opereaza in prezent doar in Polonia, insa va intra si pe piata romaneasca, decizia unei listari pe AeRO fiind luata in acest context.

Foto corp articol: Shutterstock

Sursa foto: Mediafax