RAIKO Transilvania, companie romaneasca cu capital polonez, fondata in 2014 in Cluj, se va lista pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti in al treilea trimestru al anului 2019. Compania este specializata in productia si comercializarea de sisteme de jgheaburi, acoperisuri, precum si accesorii pentru acoperis si colaboreaza atat cu clienti individuali de tip B2C (business to consumer), cat si cu clienti corporate de tip B2B (business to business).

RAIKO intentioneaza sa atraga 1 milion de lei printr-o majorare de capital, fonduri care vor fi utilizate in principal pentru achizitionarea de materiale de productie, precum si extinderea activitatilor de vanzare in noi regiuni din Romania.

RAIKO Transilvania a fost infiintata in 2014 in Capusu Mare, judetul Cluj, de catre Tomasz Kurcin, care este pana in prezent actionar majoritar in companie si detine functia de presedinte al consiliului de administratie. La inceput, compania a operat o linie de productie pentru burlane de scurgere a apei pentru acoperisuri, si a importat alte elemente pentru sistemele de scurgere prin intermediul companiei RAIKO Polonia, detinuta de aceeasi actionari.

In acelasi an, compania a inceput colaborarea cu unii dintre cei mai mari distribuitori regionali si a inceput comercializarea produselor sale in regiunea Transilvaniei. In 2015, RAIKO si-a extins portofoliul de produse prin introducerea acoperisurilor din otel QUALES, construite din otel suedez provenit de la fabrica SSAB. In 2017, RAIKO a continuat sa isi extinda zona de distributie la nivel national si a inceput distributia altor modele de acoperisuri metalice produse de producatori romani, precum si importul si comercializarea in Romania a acoperisurilor metalice modulare din Polonia. La inceputul anului 2018, RAIKO a infiintat Transilvania Roof Center, o companie separata, care se ocupa de vanzarea de sisteme de acoperisuri complete catre clienti individuali. RAIKO Transilvania detine in prezent 51% din actiunile Transilvania Roof Center.

Listarea RAIKO Transilvania pe piata AeRO va fi precedata de un plasament privat care va avea loc in iunie 2019 si va include noi actiuni ordinare emise de companie. Societatea de brokeraj Tradeville este consultantul autorizat al companiei ce asista RAIKO in procesul de atragere a capitalului si listarea pe piata AeRO in colaborare cu brokerul polonez INC SA, iar Cornerstone Communications se ocupa de relatiile cu investitorii. Free-float-ul estimat dupa listarea RAIKO va fi de aproximativ 30%. Carpathia Capital, fond polonez de tip pre-IPO, listat la Bursa de Valori Bucuresti, va participa la majorarea de capital, astfel RAIKO va deveni a treia investitie a fondului in Romania - dupa ce a investit anterior in Bittnet SA si MedLife SA.

Potrivit studiilor de cercetare asupra pietei locale, piata romaneasca de jgheaburi a crescut in anul 2017 cu 12% fata de 2016 si a ajuns la o valoare de 38,88 milioane euro la sfarsitul anului 2017. In acea perioada, RAIKO a reprezentat a opta cea mai mare companie de pe piata locala specializata in jgheaburi din otel, cu o cota de piata 2,6%. In 2018, compania a inregistrat venituri de 4,1 milioane lei, o scadere cu 44% fata de 2017. Scaderea cifrei de afaceri a fost cauzata in primul rand de schimbarea strategiei de afaceri, care a inclus transferul unor venituri generate de clientii de retail ai companiei Transilvania Roof Center, precum si de cresterea profitabilitatii afacerii in urma renuntarii la clientii care au adus indicatori de rentabilitate mai mici. In anul 2018, profitul net a ajuns la 147.493 lei, o crestere de 10% fata de rezultatul din anul precedent.

Compania are in prezent in oferta sa 3 produse cheie - sisteme de jgheaburi RAIKO, caracterizate prin simplitatea asamblarii, rezistenta si estetica. Compania are 3 linii de sisteme de jgheaburi - RAIKO Premium, RAIKO Platinum si ECO RAIN. In 2018, vanzarea sistemelor de jgheaburi RAIKO a contribuit la 51% din veniturile companiei. Compania are de asemenea o oferta larga de acoperisuri si accesorii pentru acoperis si a fost una dintre primele companii din Romania care a oferit acoperisuri modulare sub marca QUALES, care se disting prin asamblare rapida si usoara, transport simplu si accesibilitate marita. In 2018, vanzarea de acoperisuri si accesorii de acoperis a contribuit cu 25% la veniturile companiei, in timp ce vanzarea de acoperisuri plate a adus 24% in totalul veniturilor companiei.

Cu produsele sale, RAIKO se adreseaza atat partenerilor de afaceri cat si clientilor individuali. In 2018, aproximativ 40% din vanzari s-au realizat prin intermediari, compania avand o relatie de lunga durata cu comercianti atat din ​​Romania cat si din Republica Moldova. Un alt procent de 40% din veniturile generate in 2018 a provenit de la montatori, cu care compania colaboreaza pentru implementarea complexa si furnizarea acoperisurilor catre consumatorul final, in timp ce vanzarea directa catre consumatorii finali a contribuit cu 20% la veniturile generate anul trecut.

Compania globala de cercetare BMI Research estimeaza ca rata anuala de crestere compusa (CAGR) a vanzarilor in subsectorul rezidential din Romania va creste cu 7,99% intre 2017-2021 si va fi mai mare decat intregul sector al constructiilor (unde CAGR estimat este de 6,85%). Cresterea va fi determinata, in primul rand, de cererea puternica pentru apartamente si locuinte noi in capitala si in alte orase de marime medie din Romania, asociata cu o crestere progresiva a veniturilor, ceea ce va genera un consum mai mare.

Odata listata, RAIKO va fi a doua companie cu capital majoritar polonez de la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce fondul polonez Carpathia Capital s-a listat pe piata AeRO in 2015.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri