Un tribunal european va decide marti daca deciziile prin care Comisia Europeana a cerut companiilor Starbucks si Fiat Chrysler sa ramburseze avantajele fiscale de care au beneficiat sunt legale sau nu, o hotarare urmarita cu atentie deoarece aceiasi judecatori vor decide si un caz similar care vizeaza gigantul american Apple, transmite AFP.

Sanctionate in urma cu patru ani, constructorul auto italian Fiat si lantul american de cafenele Starbucks au fost primele dintr-o lunga serie de multinationale vizate de Comisia Europeana pentru ca au beneficiat de un tratament fiscal considerat mult prea favorabil.

Comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, a somat in data de 21 octombrie 2015 Fiat si Starbucks sa ramburseze pana la 30 de milioane de euro fiecare, primul catre Luxemburg si al doilea catre Olanda. Cele doua companii si tarile vizate au depus fiecare recursuri impotriva acestei decizii a executivului comunitar iar tribunalul european va examina marti aceste recursuri, scrie Agerpres.

Margrethe Vestager, fost ministru al Economiei in Danemarca, sustine ca aceste avantaje fiscale constituie de fapt ajutoare de stat ilegale deoarece provoaca o distorsionare a concurentei. Comisarul danez a urmat aceeasi logica atunci cand un an mai tarziu, in data de 30 august 2016, a ordonat gigantului american Apple sa ramburseze Irlandei taxe in valoare de 13 miliarde euro.

Deciziile de marti ale tribunalului european care vizeaza Fiat si Starbucks vor fi urmarite cu atentie deoarece sunt primele hotarari care se refera la companii individuale si la problema deciziilor fiscale, acele acorduri incheiate intre administratia fiscala a unui stat si o multinationala, acorduri care au intrat in vizorul Margrethei Vestager.

Citeste si:
Teren pregatit pentru intrarea pe calea ferata a multinationalelor
Teren pregatit pentru...

Tratamentul fiscal extrem de favorabil de care marile companii beneficiaza din partea anumitor state membre, precum Belgia, Irlanda, Luxemburg si Olanda, care vor sa si asigure astfel investitii si crearea de locuri de munca pe teritoriul lor este denuntat de mult timp de ONG-uri. Indignarea contra acestor practici a crescut dupa criza financiara, opinia publica fiind indignata de faptul ca cei bogati platesc impozite mici in timp ce populatia sufera de pe urma austeritatii.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Starbucks, noi planuri pentru sustenabilitate si "carne vegetariana"
Setari Cookie-uri