Fenomenul fake news afecteaza intreaga societate, iar uneori chiar si relatiile comerciale ale unora dintre cei mai mari investitori. CIECH Soda Romania acuza aparitia unor informatii false in spatiul public referitor la activitatile sale, motiv pentru care a demarat o serie de actiuni in justitie impotriva unei publicatii locale din Valcea, conform unui comunicat remis presei.

La Tribunalul Valcea sunt pe fond mai multe dosare deschise impotriva publicatiei “Ziarul de Valcea”, care este acuzata ca a lansat atacuri si informatii false in spatiul public la adresa companiei CIECH Soda Romania. Cel mai recent dosar, cu nr. 2791/90/2019, a fost inregistrat in data de 30 octombrie, primul termen fiind stabilit pentru 10.01.2020. In acest dosar sunt solicitate daune in valoare de 1 milion de lei, in conditiile in care compania are de aparat o reputatie si este listata si la bursa.

Printre informatiile false pot fi enumerate:

  • “Polonezii” au avut profituri de zeci de milioane de euro – informatie, preluata in mod eronat de mai multe publicatii.

Clarificari: Cu toate ca in ultimii ani, in urma unor transformari profunde, care au implicat restructurari dar si investitii majore, compania reusise sa treaca pe profit, balanta pentru toti anii de cand opereaza in Romania ramane una negativa. Din 2006, de cand a preluat fosta USG, pana in 2018, compania inregistrase pierderi totale de peste 500 milioane lei. In plus, tot profitul pe 2018, a fost inghitit in primele 3 luni ale lui 2019 de majorarile pretului la abur.

  • Acuzatii grave, care risca sa starneasca un scandal diplomatic. A fost vehiculata ideea ca interesele CIECH Soda Romania sunt sustinute de “agenti ai unui stat strain”. Statul polonez (Guvernul Poloniei) este acuzat ca ar face presiuni, fiind puse in balanta interesele celor doua state. Tot in balanta sunt puse si cele cateva sute de locuri de munca ale CIECH Soda Romania fata de 2000 de la CET Govora.

Clarificari: Singurul interes este cel al operatorilor economici de a avea afaceri sustenabile, dupa cum este normal, justificate din punct de vedere economic, motiv pentru care sunt luate in calcul toate scenariile, atat cel in care productia ar putea fi reluata, cat si cel al unei inchideri definitive. Compania face parte dintr-un circuit economic de care depind mii de joburi, si in care sunt prinse atat companii private, cat si unele detinute de stat, iar orice probleme aparute pot avea efecte de domino. Compania a tras nenumarate semnale de alarma si a trimis zeci de scrisori si memorandumuri catre decidentii politici pentru gasirea unor solutii.

  • Pe langa astfel de dezinformari, au existat atacuri la persoana care au vizat persoane-cheie din companie.

Compania mentioneaza ca astfel de atacuri afecteaza nu doar imaginea sa, dar si efoturile depuse pentru a cauta solutii la acest blocaj.

Grupul CIECH este o companie cu capital privat, listata la bursa, al doilea cel mai mare producator de soda din UE, iar in prezent este unul dintre cei mai mari investitori polonezi in Romania. A preluat si salvat de la faliment ultima fabrica de soda din tara, iar prin operatiunile sale sustinea, la nivelul anului 2018, peste 4.400 de locuri de munca.

Reamintim ca incepand cu 18 septembrie, CIECH Soda Romania a fost nevoita sa opreasca activitatea si sa intre in stand-by, dupa ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendata. Unicul sau furnizor de abur, CET Govora, a denuntat unilateral contractul pe care cele doua societati il semnasera la 1 aprilie si trebuia sa fie valabil pana la 31 decembrie 2020. Conditiile noului contract propus fac imposibila continuarea activitatii la unitatea locala a CIECH, in contextul majorarilor consecutive la pretul aburului.

CIECH Soda Romania lanseaza un nou apel pentru sustinerea celui mai important proiect din ultimii 10 ani de la Valcea, constructia unei noi centrale termice in cogenerare, care sa implice mai multi parteneri. Totodata compania, aflata in centrul unui lant economic ce cuprinde mii de joburi, anunta ca va relua productia daca ii va fi asigurat un pret corect al aburului industrial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri