Profitul obtinut de companiile care activeaza in domeniul comertului cu amanuntul preponderent cu produse alimentare, tutun si bauturi este in crestere, iar cea mai mare pondere, aproximativ doua treimi, este generata de un numar limitat de companii, majoritatea cu capital majoritar strain, potrivit unui studiu realizat de Termene.ro.

Profitul raportat de companiile care activeaza in domeniul analizat a crescut continuu si a ajuns in ultimul exercitiu financiar incheiat (anul 2018) la aproximativ doua miliarde de lei, o crestere cu 2,8% raportata la anul 2017 si de peste 65% comparativ cu anul 2015.

Cu toate acestea, aproape doua treimi din valoarea profitului raportat la nivel national este generat de cele cateva companii de top cu capital majoritar strain, situatia fiind relativ similara si in cazul veniturilor inregistrate, unde 62% sunt generate de aceste companii, si doar 38% de restul, majoritatea cu capital romanesc. Astfel, din 100 de lei cheltuiti pentru produsele alimentare, tutun sau bauturi, 62 de lei sunt cheltuiti in magazine cu capital majoritar strain, iar 38 de lei in magazine cu capital majoritar romanesc, potrivit analizei.

Companiile cu capital majoritar strain, mai performante

Analiza companiilor din retail releva ca indicatorii de performanta sunt net superiori in favoarea firmelor cu capital majoritar strain Astfel, o companie cu capital strain are o marja de profit de 2,8%, fiind mai profitabila cu 0,3% peste una cu capital romanesc, a carei profitabilitate este de doar 2,5%.

In valori procentuale, diferenta este mica, dar procentul trebuie aplicat la valoarea pe care un cumparator o lasa in medie la o companie cu capital strain comparativ cu una cu capital romanesc. Astfel, din 100 de lei cheltuiti pentru produse alimentare, bautura sau tutun, la primul sunt lasati in medie 62 de lei, pe cand la cel de-al doilea doar 38 de lei. Astfel, din 100 de lei cheltuiti pe produsele alimentare, bauturi si tigari, prima companie ramane cu 1,7 lei, pe cand cea de-a doua cu doar 90 de bani, se arata in studiul termene.ro.

Performanta companiilor cu capital strain este vizibila si prin comparatia altor doi indicatori relevanti din acest punct de vedere si anume, viteza de rotatie a stocurilor, respectiv cea de recuperare a creantelor.

In cazul vitezei de rotatie a stocurilor (timpul mediu in care marfa este integral reinnoita), o companie cu capital strain realizeaza o rotatie completa in aproximativ 30 de zile pe cand una cu capital romanesc are nevoie de o durata de timp dubla, aproximativ 60 de zile. Astfel, o companie romaneasca are dificultati mai mari in a gasi balanta perfecta intre cantitatea dintr-un produs pe care o achizitioneaza si timpul in care acesta expira si devine pierdere.

Si in cazul incasarii propriu-zise a banilor de la clienti situatia este similara, companiile cu capital strain incasand in medie in 13 zile pe cand una cu capital romanesc in 24 de zile.

“In cazul companiilor romanesti, majoritatea restranse la mici afaceri de cartier, se observa o reactie in lant – nu am putere de negociere cu furnizorii, risc ca marfa sa se invecheasca la raft si uneori accept si plata cu intarziere ”pe caiet”. Plecand de aici, apar dificultati in a-mi plati furnizorii, iar afacerea incet si sigur scade pana cand decid sa pun lacatul sau sa practic un business de subzistenta,” a declarat Adrian Dragomir, CEO Termene.ro.

Toate companiile de top au capital majoritar strain

Comertul cu amanuntul al produselor alimentare, tutunului si bauturilor este afacerea cel mai des intalnita in Romania, la nivelul anului 2018 in Romania functionand peste 80.000 de astfel de businessuri. Dintre acestea, mai putin de 1% au capital majoritar strain, iar dintre acestea, alte 1% reprezinta companiile de top ale domeniului, cu venituri anuale ce depasesc 1 miliard de lei.

Cea mai importanta companie cu capital majoritar romanesc se afla pe locul 10 in clasamentul veniturilor anuale inregistrate, cu venituri de 5 ori mai mici comparativ cu societatea situata pe locul 9 si de 20 de ori mai mici decat cea aflata in pozitia de lider, situatie ce adanceste si mai mult falia care separa companiile de top de restul companiilor din domeniu.

In ceea ce priveste riscul de intrare in insolventa, la nivel national 5 din 10 companii au un comportament de plata corect, avand un risc scazut de intrare in insolventa, iar alte 4 au un risc ridicat de intrare in insolventa.

Termene.ro este o companie infiintata in anul 2014 care permite companiilor identificarea oportunitatilor de afaceri si evaluarea riscurilor pentru afaceri mai prospere. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma care ofera informatii actualizate in timp real despre datele financiare si juridice ale firmelor din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri