Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) susține că sectorul distribuției de bunuri este grav afectat de riscurile economice generate de pandemia de Coronavirus, care pot duce la riscuri majore de securitate alimentară în România.

„Aprovizionarea cu alimente și bunuri de larg consum de strictă necesitate trebuie să reprezinte, împreună cu protejarea sănătății populației, obiectivele principale ale Guvernului. Sectorul distribuției de bunuri este grav afectat de riscurile economice generate de pandemia de coronavirus, care pot genera risc major de securitate alimentară în România”, se arată în comunicatul de presă emis de ACDBR.

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România a identificat o serie de riscuri:

 • Risc de aprovizionare în amonte și în aval și, implicit, risc major de securitate alimentară. La data de 16 martie 2020, membrii ACDBR au stocuri de marfă pentru maximum 30 de zile, iar stocurile de alimente de strictă necesitate (făină, mălai, ulei, orez etc) sunt aproape epuizate.
 • Risc de neîncasare a creanțelor de la clienți, raportat la o lună normală, de circa 70% din HoReCa și de aproape 30 – 40% de la micile magazine.
 • Risc de intrare în carantină generat de posibile îmbolnăviri cu Covid 19 ale angajaților și sistarea funcționării firmei pe durată nedeterminată.
 • Risc de trimitere în șomaj și/ sau de concedieri ale angajaților și risc de intrare în insolvență/ faliment din cauza incapacității de plată generate de neîncasarea creanțelor din piață.

Măsurile propuse de Asociația ACDBR Guvernului și Parlamentului României:

Retail jobs
 • Solidarizarea cu Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România din perspectiva propunerilor date astăzi publicității pentru susținerea de Stat a IMM-urilor în lupta cu Covid 19.
 • Susținerea necesității intervenției de urgență pentru crearea unor mecanisme guvernamentale care să asigure funcționarea companiilor de distribuție, fără a ne limita la acestea, astfel:

Soluții propuse pentru companiile care vor intra forțat în carantină din cauza infectării personalului și nu își mai pot derula activitatea economică:

 • Plata salariilor și a contribuțiilor angajaților și angajatorilor să fie suportate de la Bugetul de Stat pe perioada inactivității economice generată de efectele carantinei.
 • Amânarea plăților TVA și impozit pe profit până la data scadenței lunii imediat următoare ieșirii din carantină.
 • Interzicerea popririlor pe conturile companiilor timp de 90 de zile după ieșirea din starea de urgență.
 • Suspendarea plății ratelor și dobânzilor pentru credite pe perioada carantinei.

Soluții propuse pentru companiile care se vor afla în dificultate economică cauzată de criza Coronavirus:

Citeste si:
ANSVSA a luat în vizor firmele de pe litoral. Ce nereguli au găsit...
ANSVSA a luat în vizor...
 • Plata debitelor Statului către agentul economic în maximum 15 zile de la data aprobării de Parlament a Decretului Președintelui României privind instituirea stării de urgență.
 • Amânarea la plată a contribuțiilor angajaților și angajatorilor, a TVA, impozit pe profit până la data scadenței lunii imediat următoare ieșirii din starea de urgență, fără calcularea penalităților de întârziere.
 • Crearea de către Guvern a unor scheme de împrumut garantate de Stat, cu dobândă zero, în vederea stimulării băncilor pentru furnizarea de credite acordate IMM-urilor pentru capital de lucru, precum și refinanțarea sau extinderea perioadelor de scadență pentru împrumuturile curente.
 • Deductibilitate integrală pentru donațiile efectuate de contribuabili pentru prevenirea și eradicarea Covid 19.
 • Punerea la dispoziția companiilor de distribuție de bunuri alimentare de către Guvern a mijloacelor sanitare de protecție împotriva infectării cu Covid 19, avându-se în vedere necesitatea asigurării funcționării distribuției de bunuri pe teritoriul național.
 • Suspendarea plății ratelor și dobânzilor pentru credite până la data scadenței lunii imediat următoare ieșirii din starea de urgență.
 • Program de ajutor de Stat privind susținerea de subvenții de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză.
 • Achitarea în totalitate și direct din bugetul sănătății a indemnizației aferente concediilor medicale pentru angajații bolnavi de coronavirus sau aflați în carantină sau autoizolare.

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) are în componență 40 de membri, care au o cifră de afaceri însumată de circa 1,3 miliarde de euro, o cotă de piață de aproape 35% din totalul pieței de distribuție tradițională de bunuri, în jur de 10.000 de angajați, peste 75.000 de clienți asigurând “distribuția tradițională” a bunurilor de larg consum pe teritoriul național în sistemul HoReCa și în piața magazinelor de proximitate/ retaileri independenți. Din total piață națională, companiile de distribuție livrează bunuri în mediul rural (44,8% din populația României) aproape 100%, comerțul modern nefiind foarte activ în acest domeniu.

Citeste si:
Specialiști: UE ar putea avea cea mai mică recoltă de porumb din...
Specialiști: Uniunea...

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri