Profi a decis să închidă definitiv magazinul din Păuliș, județul Arad și susține că autoritățile locale au dispus închiderea unității timp de 15 zile, pentru că bănuiau că unul dintre angajați ar putea fi infectat cu Coronavirus, anunță compania într-un comunicat.

„Conducerea companiei a decis, marți, închiderea definitivă a magazinului Profi din Păuliș, județul Arad, după ce oficialități locale au dispus închiderea acestuia timp de 15 zile, pe baza simplei bănuieli neverificate că unul dintre angajați ar putea fi purtator de virus Corona”, se arată într-un comunicat trimis de retailerul Profi.

„Decizia primăriei Păuliș este arbitrară, fără nicio dovadă și fără a lua în considerare măsurile ferme pe care toate magazinele PROFI le implementează pentru a preveni răspândirea bolii. Nu înțelegem de ce autoritățile locale nu respectă măsurile bine documentate elaborate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în consultare cu experți internaționali și români de top și, în schimb, iau decizii locale neinformate, din cauza cărora afacerile devin inoperabile. Firma noastră respectă legea, așa că am închis magazinul, dar pentru a ne proteja angajații și afacerile, am decis să îl închidem definitiv", a declarat Pawel Musial, director general al Profi.

Compania anunță că toți angajații magazinelor folosesc măști, mănuși de protecție și își dezinfectează mâinile și echipamentul de mai multe ori pe zi. Cumpărătorilor le sunt puse la dispoziție mănuși de unică folosință, astfel încât să nu atingă cu mâini eventual infectate alimentele care nu sunt deja ambalate. Marcaje aplicate pe podea indică distanța de 1,5 m pe care oamenii trebuie să o păstreze între ei pentru a fi în siguranță, în timp ce anunțurile, inclusiv audio, informează permanent atât angajații, cât și clienții cu privire la măsurile de prevenire a infectării.

Împărțiți în două grupuri separate, angajații magazinelor lucrează în schimburi de câte 12 ore fiecare, cu o zi liberă între ele. La sfârșitul turei, angajații dezinfectează complet magazinul și așa îl găsește cealaltă tură în dimineața următoare. Cele două grupuri sunt complet separate și nu se întâlnesc niciodată în același loc. În cazul în care un membru al uneia dintre ture se contaminează, toți membrii ei intră în carantină și, pe timpul cât nu vin la serviciu, sunt înlocuiți de un grup mobil de angajați sosiți din rețea, informează compania.

„Prin aplicarea acestui setului de măsuri de mai sus riscul de contaminare în magazin este neglijabil. În acest context, decizia arbitrară a autorității de a închide cu totul acest magazin pentru 15 zile este nu doar neavenită, dar și dăunează grav afacerii. În primul rând, aceasta îi face pe cumpărători să se teamă pe nedrept că magazinul ar fi infectat. În al doilea rând, un magazin proiectat sa funcționeze cu un anumit număr de persoane în fiecare zi, în noile circumstanțe nu poate genera suficient venit pentru a plăti salariile oamenilor, facturile de energie pentru frigidere și alte echipamente păstrate în funcțiune ca să nu se degradeze valoroasele produse alimentare, etc. Și nu în ultimul rând, decizia nu ține seama de disconfortul pricinuit localnicilor care acum trebuie să parcurgă distanțe mai mari ca să găsească produsele de care au nevoie, ceea ce îi și expune în mai mare măsură la riscul de contaminare”, se arată în comunicatul de presă emis de Profi.

„Decizia luată de Primăria din Păuliș nu este singulară. Ea se înscrie într-un lung șir de decrete oficiale locale lipsite de sens. Unele primării au ordonat ca doar 3-4 persoane să aibă voie să-și facă simultan cumpărăturile într-un magazin, considerând în mod eronat dimensiunea unui magazin Profi ca fiind similară cu cea a micilor chioșcuri familiale din localitate, unde distanțarea socială nu este posibilă. Autoritățile unei alte localități, neștiind că după o dezinfecția totală, oamenii nu pot intra în magazinul respectiv decât dupa trei-patru ore pentru a evita intoxicarea, au cerut ca în fiecare zi magazinele să se fie dezinfectate total de câte trei ori. Aplicarea acestei măsuri fie duce la închiderea magazinelor, fie pune în pericol grav sănătatea oamenilor”, acuză Profi, unul dintre cei mai mari retaileri din România.

Profi are cea mai extinsă rețea de magazine din România, de aproape 1.200 de magazine și peste 17.000 de angajați. Lanțul de supermarketuri și magazine de proximitate în România, deținut de către fondul de investiții Mid Europa Partners, operează pe plan local supermarketurile și magazinele de proximitate Profi Standard, Profi City și Loco. În 2018, Profi si-a majorat afacerile cu 25%, cel mai mare ritm de creștere dintre primii 10 jucatori, ajungând astfel la peste 5,9 miliarde de lei. În același timp, însă, în 2018 retailerul a ieșit pe pierdere, cu 90 de milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri