Compania Techtex, membră a grupului Taparo, a pus în funcțiune încă două linii tehnologice automatizate pentru producția de măști chirurgicale. Producătorul de mobilă anunță că va investi 20 de milioane de euro în firma Techtex, urmând să o transforme în prima fabrică de textile medicale cu capital integral românesc, potrivit unui comunicat publicat pe Facebook.

Echipele de lucru au fost pregătite, iar activitatea se desfășoară în 4 schimburi pentru a crește capacitatea de producție la 300.000 de bucăți/zi. Fabrica Techtex va fi utilată și cu o linie de producție de măști FFP 2 (clasă superioară de protecție), care va fi pusă în funcțiune săptămâna viitoare, iar până la sfârșitul lunii va mai intra în producție încă o linie de măști chirurgicale.

Compania 4 Brands, parte din Grupul Taparo, produce câte 4.000 de combinezoane, halate, bonete, botoși, în fiecare zi, dar și lenjerie de pat, urmând să crească cu 25% capacitatea fiecărei linii de produs.

„În acest moment, compania Techtex este singurul producător de material nețesut (TNT) de la noi din țară și poate asigura cantitatea necesară pentru producția a două dintre cele 3 straturi ale măștilor chirurgicale, dar și pentru combinezoane, halate, bonete și lenjerii de pat de unică folosință. De două săptămâni a început producția de echipamente de protecție, precum și livrarea acestora către românii aflați în prima linie în lupta împotriva COVID-19”, se arată în comunicatul emis.

Peste 1 milion de măști chirurgicale, dar și combinezoane, halate și bonete au ajuns în spitale din Suceava, Neamț, Iași, Vaslui, Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Timiș, București, Constanța, Galați, Sibiu, Covasna, Mehedinți. Se fac livrări de echipamente de protecție către Poliția Română, Jandarmeria Română, TAROM, dar și către farmacii, bănci și unități militare.

Techtex, fabrică de textile medicale cu capital românesc

Grupul Taparo anunță că va investi 20 de milioane de euro în Techtex, compania specializată în mobilier tapițat urmând să devină o fabrică de textile medicale.

„Managementul companiei Techtex a decis să producă în țară și materialul filtrant. De asemenea, va realiza materiale compozite pentru halate, combinezoane, lenjerii de pat, toate cu bariere anti-microbiene, precum și material textil pentru scutece și șervețele. În acest sens, a realizat un plan pe termen mediu și lung pentru ridicarea unei noi hale de producție și achiziționarea unor linii tehnologice performante.
Proiectul este susținut printr-un credit de la Eximbank, cu rambursare în 7 ani, iar compania Techtex va începe imediat construcția noii fabrici, de 16.000 mp, în Baia Mare. Termenul de finalizare a investiției este de 8-10 luni. În această perioadă, producția de textile medicale, echipamente de protecție sanitară și de igienă se desfășoară în spațiile deja amenajate în cadrul Grupului Taparo, situate în Oradea și Târgu Lăpuș”, se arată în comunicatul emis de companie.

„Suntem în linie dreaptă cu divizia medicală. Am început procedurile pentru obținerea autorizațiilor de construcție pentru noua fabrică. De asemenea, ne-am rezervat utilajele pentru noile linii tehnologice pentru producția materialului filtrant și a materialului compozit, dar și pentru extinderea capacității de producție a materialului nețesut. Estimăm că în luna iunie vom începe producția de material filtrant, pentru a asigura intern, în România, atât materia primă, cât și echipamentele de protecție atât de importante astăzi, dar și în viitor”, a declarat Mihai Filip, director Techtex.

După finalizarea investiției în noua fabrică Techtex, compania estimează că va realiza peste 300 de milioane de mp/an de material textil pentru uz medical și va produce:

  • Măști de protecție: peste 100 de milioane buc/an
  • Halate și combinezoane: 4 milioane buc/an
  • Bonete: 30 milioane buc/an
  • Lenjerii de unică folosință: 7 milioane buc/an
  • Scutece de unică folosință: 15 milioane buc/an
  • Șervețele anti-microbiene: 1 milion pachete/an

„Lucrez de 32 de ani în domeniul textilelor. Apariția Techtex nu este una conjuncturală. Compania a fost înființată în urmă cu 3 ani, dar informațiile despre textilele tehnice le-am actualizat continuu prin participările la evenimente și târguri internaționale de profil, la seminarii cu specialiști în domeniu. Este un efort pe termen lung, bazat pe experiență și voință, dar și pe o investiție extrem de serioasă, strategică și sustenabilă. Mai mult decât atât, răspunde nevoilor reale ale statului român, iar Grupul Taparo, prin intermediul companiei Techtex, este capabil să le asigure”, a declarat Ioan Filip, președinte Consiliului de Administrație al Taparo.

Sursa foto: Facebook Taparo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri