Guvernul va adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, a declarat luni premierul Ludovic Orban.

"Cred că putem profita de o conjunctură economică internaţională în care România poate fi o ţintă atractivă pentru relocări importante de capacităţi de producţie, care vor fi relocate din anumite ţări şi noi suntem pregătiţi pentru a oferi condiţii cât se poate de bune pentru a putea atrage aceste companii care vor să se relocheze. Deja avem semnale favorabile în acest sens şi cred că poate fi un motor important de creştere. Pregătim, de asemenea, câteva măsuri. După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii, şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari. Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar dacă şi-au suspendat pe o perioadă scurtă, şi-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, cum e cazul Ford, cum e cazul multor alte companii, Pirelli, care îşi reiau activitatea, după o perioadă scurtă de întrerupere", a declarat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, conform Agerpres.ro.

Premierul a anunţat, în context, că va deveni curând operaţională o schemă de ajutor de stat pentru care Guvernul a primit susţinerea Comisiei Europene, "în special pentru marii consumatori de energie electrică, prin reducerea, practic, a preţului la energie electrică, prin diminuarea cuantumului certificatelor de CO=C2=B2 cu până la 20%".

"Ne gândim şi la o altă măsură, de reducere a taxei de cogenerare, astfel încât să generăm condiţii de furnizare a energiei. (...) La ora actuală, companiile româneşti cumpără la preţuri mai mari decât preţurile tarifelor la care se cumpără gazul natural şi energia electrică în multe ţări europene. Mai ales în companiile care au în structura costurilor un cost important cu energia electrică sau cu gazul natural şi avem foarte multe companii în economia românească ce consumă energie electrică şi gaz şi au o structură mare a costurilor, a redus competitivitatea acestor companii pe piaţa internaţională. Or, aici va trebui să gândim mecanisme prin care să permitem companiilor să acceseze, măcar la preţul mediu european, gazul natural şi energia electrică", a completat el.

Ce alte instrumente pregătește Guvernul

Orban a precizat că un alt instrument pe care Guvernul îl va folosi tot pentru susţinerea investiţiilor îl reprezintă "pârghia ajutorului de stat pentru investiţii 'greenfield', care fie sunt realizate de companii noi pe piaţa românească, fie sunt proiecte de dezvoltare a unor capacităţi industriale noi ale unor companii care sunt active pe piaţa românească".

El a adăugat că Executivul lucrează şi la o schemă de ajutor de stat "de garantare şi de implicare în asigurarea creditului comercial", mecanism care deja funcţionează în Germania, Italia, iar în Polonia este în curs de implementare.

"În România, avem o problemă mare în ceea ce priveşte creditul, pentru că, neavând o Bursă de Valori foarte dezvoltată, puţine companii pot să-şi obţină creditele, finanţările pentru proiecte de pe Bursa de Valori", a spus Orban.

Premierul a adăugat că Guvernul încearcă, totodată, să mobilizeze din fonduri europene o sumă cât mai mare pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, mai ales în proiecte de investiţii.

"Avem astfel de instrumente în cadrul Programului Operaţional Regional, pe măsura 2.1 şi 2.2, în care sunt credite între 200.000 şi 1 milion - un program - şi între 2 milioane - 6 milioane - un alt program, credite, repet, pentru investiţii în dezvoltarea companiilor. Beneficiind astăzi de decizia Comisiei Europene de flexibilizare a fondurilor, încercăm să relocăm din zone de unde nu putem cheltui bani sumele necesare pentru a susţine masiv aceste programe de investiţii pentru întreprinderi. O să vă spun la ora actuală că (...) am crescut de la 800 de milioane la un miliard de euro, care vor putea fi disponibilizaţi pentru acest program", a afirmat Orban.

Obiectivul Guvernului, peste 6% din PIB alocat investițiilor publice

Obiectivul Guvernului este să depăşească 6% din PIB alocat investiţiilor publice într-o perioadă de maxim doi ani de zile, a afirmat, luni, prim-ministrul Ludovic Orban.

"Tot legat de programul de relansare, vă anunţ că obiectivul nostru este să creştem masiv investiţiile publice în toate tipurile de infrastructură - infrastructură de transport, infrastructură energetică, infrastructura de sănătate. (...) De asemenea, infrastructura şcolară, infrastructura de comunicaţii, toate vor face obiectul unor planuri de investiţii, infrastructura în agricultură, de exemplu, infrastructura de irigaţii şi susţinerea fermierilor în achiziţia de echipamente de irigare. (...) Vom prezenta toate proiectele de investiţii care urmează a fi finanţate în cadrul acestui amplu proiect de reconstrucţie naţională şi obiectivul nostru este să depăşim 6% din PIB, alocat investiţiilor publice, într-o perioadă de maxim doi ani de zile, iar sumele mobilizate pentru finanţarea acestor obiective de investiţii să fie mai mari decât au fost vreodată în istorie", a declarat Orban într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Sursa foto: fizkes / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri