Premierul Ludovic Orban a declarat că va fi disponibilă în curând şi schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor acordate companiilor care nu sunt IMM-uri, măsură fiind dedicată acelor societăţi "care sunt confruntate cu probleme de lichiditate", scrie Agerpres.

"Am constatat că accesul companiilor la capital, la resurse, la tot ceea ce înseamnă resursele care pot fi mobilizate fie din fondurile europene, fie din zona finaciar-bancară şi toate categoriile de resurse este extrem de dificil şi extrem de restrâns. Din acest motiv am gândit încă de la începutul crizei să asigurăm cât mai multe lichidităţi pentru companii", a afirmat Orban cu ocazia lansării Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului României.

În acest sens, şeful Executivului a vorbit despre sprijinul ce va fi acordat şi companiilor ce nu sunt cuprinse în categoria Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

"Pe lângă IMM Invest, sunt în măsură să vă anunţ că în curând vom primi aprobarea şi pentru schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor şi pentru companiile care nu sunt IMM-uri, o schemă care va veni în sprijinul companiilor care sunt confruntate cu probleme de lichiditate, care au nevoie de resurse financiare atât pentru investiţii cât şi pentru capital de lucru", a punctat el.

Premierul a mai anunţat o schemă prin care să fie garantată asigurarea creditului comercial pentru companii.

"O mare parte din companiile din ţări mai dezvoltate se finanţează de pe bursă, se finanţează din sistemul financiar bancar. Companiile din România au o mare dependenţă de finanţarea prin intermediul creditului comercial, mai exact prin legăturile care există între companii. Pentru a preveni riscurile de scurtcircuitare a relaţiilor comerciale în cazul în care o companie intră în probleme financiare şi poate să afecteze întreg lanţul valoric şi toţi partenerii comerciali, am gândit o schemă prin care să încurajăm asigurarea creditului comercial, a creditului furnizor, prin garantarea asigurării creditului comercial pentru a putea să mai pasăm printr-o schemă economică eventualele situaţii care pot să genereze blocaje în fluxurile financiare, în relaţiile comerciale dintre companii", a afirmat şeful Guvernului.

Citește și: Orban: Degeaba avem gaz, dacă nu îl aducem în casele românilor

El s-a referit şi la granturile care să susţină companiile.

"Am gândit un întreg sistem de granturi pentru companii, în special pentru întreprinderi mici şi mijlocii, care să fie finanţat din fonduri europene atât pe măsura 2.1 cât şi pe măsura 2.2 pe POR, de asemenea un grant pentru care am mobilizat peste un miliard de euro, un grant de repornire, de asigurare a capitalului de lucru, pentru repornirea companiilor care au fost afectate în cel mai înalt grad de epidemia de COVID-19; de asemenea, grant de investiţii de diferite categorii, fie granturi pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici şi mijlocii de până în 200.000 de euro, între 200.000 de euro şi un milion de euro, şi, de asemenea, granturi mai mari care vor fi derulate prin intermediul măsurii 2.2 din Programul Operaţional Regional, granturi între 2 şi 6 milioane de euro, granturi care sunt necesare pentru a susţine investiţiile companiilor în dezvoltare", a mai spus Orban.

Orban, despre planul de relansare economică

Premierul Ludovic Orban a declarat că în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică a fost aplicat un model bazat pe investiţii, digitalizare, inovare, pe transfer tehnologic, creşterea competitivităţii şi a productivităţii.

"Programul de relansare economică pe care noi l-am intitulat "Reclădim România" este un program de investiţii şi de susţinere a dezvoltării economice a României. Deja domnul preşedinte a făcut o referire clară la schimbarea modelului de dezvoltare economică a României. Noi urmăm un model care este bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, bazat pe inovare, pe transfer tehnologic, bazat pe creşterea competitivităţii, pe creşterea productivităţii, bazat pe creşterea capacităţii companiilor din România de a face faţă competiţiei la nivel global, bazat pe creşterea semnificativă a exporturilor. Programul pe care l-am elaborat, împreună cu preşedintele României, echipa preşedintelui, echipa guvernamentală, toţi partenerii noştri din mediul de afaceri, din organizaţiile profesionale, am încercat să ţinem cont de problemele cu care se confruntă România, probleme care în mare parte au fost accentuate de criza economică declanşată de epidemia de COVID-19", a afirmat Orban, la evenimentul de prezentare a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, document intitulat "Reclădim România".

Cum arată măsurile de relansare economică

Planul conține măsuri de ajutorare a mediului de afaceri, precum și proiecte ce țin de dezvoltarea unor zone precum infrastructura rutieră sau cea de sănătate. Vă redăm mai jos măsurile pregătite de Guvern, conform informațiilor obținute de wall-street.ro.

Citește AICI măsurile Planului Național de Investiții și Relansare Economică.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri