Orban: Degeaba avem gaz, dacă nu îl aducem în casele românilor

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre problemele legate de piaţa gazului şi a energiei electrice, în România, la evenimentul de lansarea a Planului Național de Investiții și Relansare Economică.

"Degeaba avem gaz, dacă gazul este vândut în România la un preţ mai mare decât media europeană, ca urmare prin Ordonanţa de Urgenţă 114, care a distrus complet sistemul de liberalizare al pieţei pe piaţa gazului şi pe piaţa energiei electrice. Degeaba avem gaz, dacă nu conectăm românii, nu aducem gazul românesc în casele românilor. Şi aici avem alocate resurse pentru a asigura lucrul respectiv", a afirmat şeful Guvernului, potrivit Agerpres.

Totodată, Orban a vorbit de metodele de prelucrare a gazului autohton.

"Degeaba avem gaz, dacă nu îl folosim spre cele mai valoroase forme de valorificare a gazului natural - în petrochimie, în prelucrarea diferitelor produse. De asemenea, degeaba avem gaz, dacă randamentele la producerea energiei electrice şi termice în CET-urile din România este la un nivel de sub 50%, în condiţiile în care tehnologiile moderne de cogenerare generează randamente de peste 90 %. La fel este cazul şi cu energia electrică. Baza competitivităţii, evident, trebuie să fie asigurarea unei energii la preţuri competitive cu celelalte ţări europene", a mai spus Orban.

Ludovic Orban a susţinut un discurs la evenimentul de prezentare a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică.

Citește AICI măsurile Planului Național de Investiții și Relansare Economică.

Programul de relansare economică pe care noi l-am intitulat "Reclădim România" este un program de investiţii şi de susţinere a dezvoltării economice a României. Deja domnul preşedinte a făcut o referire clară la schimbarea modelului de dezvoltare economică a României. Noi urmăm un model care este bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, bazat pe inovare, pe transfer tehnologic, bazat pe creşterea competitivităţii, pe creşterea productivităţii, bazat pe creşterea capacităţii companiilor din România de a face faţă competiţiei la nivel global, bazat pe creşterea semnificativă a exporturilor. Programul pe care l-am elaborat, împreună cu preşedintele României, echipa preşedintelui, echipa guvernamentală, toţi partenerii noştri din mediul de afaceri, din organizaţiile profesionale, am încercat să ţinem cont de problemele cu care se confruntă România, probleme care în mare parte au fost accentuate de criza economică declanşată de epidemia de COVID-19", a afirmat Orban, la evenimentul de prezentare a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, document intitulat "Reclădim România".

Citeste si:
Ludovic Orban: Cel mai probabil vom prelungi starea de alertă
Ludovic Orban anunță că...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Sursa foto: Shutterstock / Marian Weyo

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri