Romaero, companie strategică pentru industria aerospaţială şi de apărare a României, va urma un proces de restructurare a datoriilor sale istorice înregistrate faţă de bugetul statului pe baza unui plan aprobat pe 3 august, prin mecanismul pus la dispoziţie de Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019, informează CIT Restructuring, compania desemnată să elaboreze şi să implementeze planul de restructurare a companiei.

"Planul de restructurare a ROMAERO prevede restructurarea şi reducerea cu circa 256 de milioane de lei a datoriilor către bugetul consolidat al statului şi transferarea unor active esenţiale către instituţiile din sectorul de apărare. În plus, se vor crea condiţiile pentru rambursarea creditelor bancare istorice, în valoare de aproximativ 108 milioane de lei, prin valorificarea unor active excedentare, de care business-ul nu mai are nevoie. Odată cu implementarea acestor măsuri şi cu restructurarea datoriilor, compania va putea atrage noi fonduri pe care le va direcţiona către investiţii în tehnologie", se menţionează în comunicatul CIT Restructuring, scrie Agerpres.

Pentru a beneficia de prevederile OG 6/2019, Romaero are un necesar de finanţare de 60 de milioane de lei, respectiv o sumă de 45 milioane de lei, reprezentând rambursare iniţială către ANAF, şi aproximativ 14 milioane de lei, constând în necesar de capital de lucru pentru relansarea activităţii. Misiunea obţinerii acestei finanţări, în condiţiile în care societatea nu a beneficiat de noi resurse financiare din partea sectorului bancar din 2009, a fost asumată şi realizată cu succes de CIT Restructuring.

Potrivit sursei citate, finanţarea necesară implementării proiectului de restructurare urmează a fi pusă la dispoziţie de CEC Bank care a aprobat finanţarea rambursării datoriilor către ANAF în suma de 45 milioane de lei şi se află în proces de aprobare a finanţării unui credit special de 14 milioane de lei.

"Prin planul de restructurare ne vom concentra eforturile pentru aducerea în zona de profitabilitate a ROMAERO. În aceste vremuri de incertitudine economică, este rolul nostru să ne transpunem experienţa validată de piaţă ca manageri de criză, în ghidajul şi susţinerea de care au nevoie companiile româneşti. ROMAERO este un centru de excelenţă şi una dintre cele mai importante companii de stat din industria aerospaţială şi de apărare românească. Avem încredere că vom reuşi să punem din nou în lumină valoarea acestei companii de tradiţie şi mizăm pe capacitatea ROMAERO să depăşească aceste momente", a declarat Andra Buţiu, Senior Partner CIT Restructuring, parte din Impetum Group.

Planul de restructurare a datoriilor Romaero, elaborat de către CIT Restructuring, a fost aprobat de AGA Romaero din 3 august 2020. Prin această decizie, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - acţionarul majoritar al ROMAERO, cu sprijinul acţionarilor semnificativi SIF Muntenia şi FP, contribuie decisiv la procesul de salvare al celei mai importante companii aerospaţiale româneşti.

OG 6/2019 este un act normativ care vizează restructurarea obligaţiilor datorate de către contribuabili către bugetul de stat, pentru a sprijini revitalizarea acestora şi a le ajuta să evite ajungerea în stare de insolvenţă. Principalele facilităţi fiscale prevăzute prin OG6 se referă la restructurarea obligaţiilor bugetare, cu anularea accesoriilor şi reducerea obligaţiilor principale. ANAF are competenţa de a evalua şi aproba planul de restructurare şi testul creditorului privat elaborat de expertul independent.

"Procedura propusă de OG6 reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente puse la dispoziţia mediului economic pentru restructurarea companiilor, iar abordarea ANAF a fost, în toată această perioadă, una deschisă, proactivă, pro-business", a mai declarat Andra Buţiu.

Restructurarea Romaero este cel mai amplu şi mai complex proces de restructurare de business derulat în baza OG 6/2019 până la acest moment în România.

Romaero este o companie aerospaţială care integrează în aceeaşi locaţie două activităţi majore: fabricarea de aerostructuri şi întreţinere şi reparaţii pentru aeronave de transport civile şi militare. Este cea mai mare companie din Industria Aeronautică Romană, cu peste 90 de ani de tradiţie în acest domeniu şi este situată lângă Aeroportul Băneasa.

CIT Restructuring a fost fondată de experţii din CITR, o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business în oricare etapă din viaţa unei companii.

Sursa foto: Bignai / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri