IMM FACTOR este cel de-al treilea program guvernamental, derulat de FNGCIMM, prin care este susținut accesul la finanțare al IMM. Costurile de finanțare, în procent de 50% și costurile de garantare în procent de 100%, sunt acoperite printr-o Schemă de Ajutor de Stat, suportată din bugetul Ministerului Finanțelor Publice.

IMM Factor este cel de-al treilea program guvernamental, care susține accesul la finanțare al întreprinderilor mici și mijlocii, prin acordarea de facilități de garantare de către stat pentru finanțarea creditului comercial. România ocupă locul 26 între țările europene în privința intermedierii financiare prin factoring, situație care trebuie remediată pentru a oferi lichiditățile necesare sectorului antreprenorial, atunci când există vârfuri de plăti în activitatea IMM-urilor.

IMM Factor, până când va putea fi accesată schema de garantare

Schemă de garantare a creditului comercial va putea fi accesată până la 31 decembrie 2020, beneficiarii programului având posibilitatea de a obține de la băncile înscrise în program, finanțări de tip factoring acordate pe baza facturilor comerciale și garantate de stat.

Retail jobs

Beneficiarii programului IMM Factor vor fi susținuți de o schemă de ajutor de stat, sub formă de granturi, prin care vor fi acoperite costurile de finanțare (dobânda aferentă sumelor avansate de finanțator și comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare și administrare creanțe) în procent de 50% și costurile de garantare (comisionul de risc și comisionul de gestiune), în procent de 100%.

Valoarea maximă a granturilor ce pot fi acordate prin schemă de ajutor de stat, este de până la 800.000 euro/ IMM, iar pentru sectoarele pisciculturii și acvaculturii, precum și cel al agriculturii, granturile sunt limitate până la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fiecare beneficiar.

Garanțiile vor fi acordate în procent de maximum 50% din valoarea finanțării de tip factoring, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finanțării garantate cu posibilitatea prelungirii finanțării de maximum 3 ori, pe perioade de până la 12 luni.

Citeste si:
Programul Noua Casă 2022 a primit un buget de garanții de 1,5...
Programul Noua Casă 2022 a...

Valoarea plafonului de garantare este de maximum 5.000.000 lei/ beneficiar, iar valoarea maximă a unei garanții pentru o facilitate de factoring este de maximum 750.000 lei. Valoarea finanțărilor, perioada cu trageri și rambursări pe măsură prezentării, se acordă conform normelor proprii de creditare ale finanțatorilor.

Pot beneficia de garanții și ajutor de stat IMM-urile din toate sectoarele de activitate (cu excepția celor declarate neeligibile potrivit OUG 146/2020), care respectă condițiile programului și se încadrează în normele și procedurile interne ale finanțatorilor.

Sursa foto: Flamingo Images / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri