Activele funcţionale ale COS Târgovişte vor fi preluate de stat în contul datoriilor la ANAF, se va înfiinţa o societate comercială nouă în subordinea Ministerului Economiei, care va prelua inclusiv salariaţii combinatului, a declarat Ministrul Economiei, Virgil Popescu, conform Agerpres.

Ministrul a explicat, într-o întâlnire avută în faţa Prefecturii Dâmboviţa cu reprezentanţi ai sindicatului de la COS Târgovişte, la care a fost prezent şi premierul Ludovic Orban, care este soluţia de salvare a COS Târgovişte şi de menţinere a salariaţilor combinatului.

"Nu lăsăm industria românească să fie tăiată, nu lăsăm industria românească viabilă, care poate funcţiona, să fie tăiată la fier vechi, că aşa vor unii. Vă demonstrăm că ceea ce spunem şi facem. Şi ştim ce avem de făcut. Ideea cu Ordonanţa 60, ordonanţă care a fost dată şi aprobată în Parlament (...) era pentru sistemul energetic naţional. În discuţiile cu sindicatele şi cu lichidatorul judiciar mi-a venit această idee: de ce să nu folosim scheletul Ordonanţei 60 şi pentru industrie? Că presupun că nu numai aici la dumneavoastră, la COS Târgovişte, poate fi aplicată, şi sunt convins că oriunde, unde identificăm active funcţionale industriale viabile, le putem readuce în circuitul economic", a afirmat ministrul Virgil Popescu.

Citește și: Concediere colectivă la COS Târgoviște. Aproape 1.200 de angajați rămân șomeri

Conform acestuia, discuţiile privind noul plan de reorganizare a COS Târgovişte au fost deja demarate.

"Nu are niciun rost ca să tăiem la fiare vechi şi să recuperăm nişte datorii la bugetul de stat cât se poate recupera din ele, tocmai de aceea Ordonanţa 60, care a fost publicată aseară în Monitorul Oficial (...) va fi aplicată la COS Târgovişte, activul funcţional industrial, ca un tot, va fi preluat în contul datoriilor pe care le are la ANAF. Aştept în cursul săptămânii viitoare, ziua de 2 decembrie, colega mea secretar de stat Nicolescu împreună cu cei de la Politici Industriale se vor întâlni cu lichidatorul judiciar, cu administratorul special, la Târgovişte s-au făcut paşi deja în avans (...), s-au făcut analize şi vă spun că în foarte scurt timp planul de reorganizare va fi modificat în aşa fel încât să poată activul funcţional industrial să poată fi preluat", a spus ministrul Economiei.

Noua societate ce se va înfiinţa şi va funcţiona în subordinea Ministerului Economiei va prelua şi salariaţii de la COS Târgovişte.

"Se va înfiinţa o nouă companie, curată, fără nicio datorie, aici, la Târgovişte, cu acel activ funcţional industrial. Ceea ce e foarte important de ştiut e că în definiţia activului funcţional industrial intră inclusiv transfer de afaceri, ceea ce înseamnă şi dumneavoastră salariaţi, deci nu vorbim că nu veţi fi salariaţi în această nouă societate cu acest activ funcţional industrial şi îl vom repune în circuitul economic într-o nouă companie fără datorii deţinută de Ministerul Economiei", a precizat ministrul Virgil Popescu.

Acesta spune că la COS Târgovişte se va fabrica oţel beton necesar în construcţii.

"Îmi doresc să se rezolve în cursul lunii decembrie, cel puţin toate procedurile, toate actele procedurale să fie finalizate, urmând ulterior hotărârea de Guvern, înfiinţarea societăţii şi aşa mai departe. Sunt convins că putem identifica şi alte locuri în ţară unde putem interveni şi este nevoie pentru investiţiile pe care le derulăm de foarte mult material de construcţii. Şi aici, la COS Târgovişte, oţelul beton este necesar şi, cu adevărat, avem nevoie, nu mai trebuie importat atât de mult. Cred că putem să producem în ţară materialele de care avem nevoie", a afirmat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Pe întreaga durată a anului 2020, COS Târgovişte a avut sistată activitatea de producţie. În anii anteriori au fost demolate mai multe hale din cadrul combinatului.

În luna februarie 2013, pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

Pe pagina de internet a COS Târgovişte este explicată şi situaţia juridică în care se află combinatul.

"Prin Hotărârea intermediară 417 din data de 04.12.2019, în dosarul de insolvenţă nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activităţii COS Târgovişte S.A. propus de creditorul Alphard Financial Corp şi votat de Adunarea Creditorilor în data de 24.10.2019, societatea trecând la etapa de reorganizare judiciară prevăzută de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei", se precizează pe pagina de internet a combinatului.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri