Romprest: Primăria Sectorului 1 trebuie să își achite datoriile

Primăria Sectorului 1 are obligaţia de a se achita de sumele restante până o instanţă va decide asupra cuantumului acestora, potrivit unui punct de vedere referitor la afirmaţiile făcute de primarul Clotilde Armand postat pe site-ul Romprest, scrie Agerpres.

Edilul Clotilde Armand a anunţat că a cerut Romprest să pună la dispoziţie toate informaţiile şi datele necesare pentru verificarea cantităţii serviciilor efectiv prestate şi refacerea facturilor fiscale, în sensul corelării valorii acestora cu serviciile efectuate.

"Autoritatea are obligaţia legală imperativă de a achita sumele restante, până la momentul la care o instanţă de judecată competentă va stabili asupra cuantumului acestora, respectiv a prestaţiilor executate, moment de la care se naşte dreptul de regres al autorităţii contractante, până atunci aceasta, în calitate de debitor culpabil al obligaţiei de executat, neavând dreptul să refuze executarea plăţii, cu atât mai mult cu cât aceasta întruneşte tripartita condiţie a caracterului cert, lichid şi exigibil. Reafirmăm că refacerea facturării la mai mult de 4 luni de la data acceptării acestora, atâta timp cât aceste facturi au fost recunoscute şi acceptate la plată, este contrară prevederilor contractuale şi legale în materie", arată Romprest.

Romprest a înaintat în vederea confirmării prestaţiilor toate informaţiile, datele şi documentele, fără de care direcţiile de specialitate nu ar fi putut certifica cu viza "bun de plată", la momentul confirmării prestaţiilor.

"Returnarea acestor facturi şi refuzul discreţionar şi abuziv la plată al acestora de către primarul Sectorului 1 sunt nefondate şi contrare realităţii de fapt şi celei juridice, Romprest fiind grav prejudiciată, creând astfel premisele falimentării societăţii", se subliniază în postare.

Citeste si:
Romprest își reia activitatea în Sectorul 1
Romprest își reia activitatea...

Conform sursei citate, propunerea operatorului, rezultată în urma procedurii de mediere, este una complexă, de rezolvare amiabilă a conflictului şi cuprinde soluţii care au ţinut cont de constrângerile bugetare şi, în plus, oferă soluţii viabile de finanţare şi deci de degrevare a bugetului local.

Tariful Romprest în Sectorul 1, cel mai mic

"Solicitarea Autorităţii contractante, prin Consiliul Local sau Comisia de Mediere, nu a fost niciodată aceea de ajustare a tarifelor. Conform datelor statistice, tariful total al serviciului de salubritate practicat de Romprest este cel mai mic la nivelul sectoarelor din Bucureşti, în condiţiile în care Sectorul 1 are cea mai întinsă suprafaţă şi cea mai redusă densitate a populaţiei, fiind şi sectorul cu cele mai importante obiective culturale, de relaxare şi divertisment, centrul politic, economic şi financiar al capitalei şi zona de intrare în oraş cea mai intens tranzitată", declară Romprest.

Potrivit sursei citate, contractul de delegare aflat în vigoare nu poate fi modificat unilateral.

Acuzațiile lui Armand

Primarul Sectorului 1 din Capitală, Clotilde Armand, a spus că nu va mai tolera şantajul "mafiei gunoaielor", iar dacă Romprest refuză să îşi onoreze obligaţiile contractuale, atunci va intra alt operator, în regim de urgenţă, potrivit unui comunicat al autorităţii locale.

Citeste si:
Clotilde Armand la depunerea jurământului: Vom face un audit intern
Clotilde Armand la depunerea...

"Sectorul 1 plăteşte servicii de salubrizare şi de 10 ori mai scumpe faţă de restul ţării. Primăria Sectorului 1 a fost un partener onest, Primăria Sectorului 1 nu este robinet cu bani pentru offshore-ul lor transpartinic", a declarat Clotilde Armand.

Conform comunicatului, Armand a cerut companiei Romprest, prin intermediul unei notificări, să pună la dispoziţie, de urgenţă, toate informaţiile şi datele necesare pentru verificarea cantităţii serviciilor efectiv prestate şi refacerea facturilor fiscale în sensul corelării valorii acestora cu serviciile efectuate.

În notificare se precizează că Romprest a transmis oferta înregistrată sub nr. 395/25.01.2021, care este în analiza personalului din cadrul aparatului de specialitate.

"Intenţia noastră era să revenim cu o contraofertă ajustată resurselor bugetare disponibile pentru anul în curs. De asemenea, vă rog să luaţi act că solicitarea noastră a fost de ajustare a Contractului de Delegare la nevoile reale ale Sectorului 1, cu consecinţa reducerii prestaţiilor şi tarifelor pe care le aplicaţi. Mai mult, până la data prezentei, nu aţi venit cu o ofertă de ajustare a Contractului de Delegare, singura propunere a fost aceea de reducere doar temporară a cantităţii prestaţiilor, cu condiţia asumării de către autoritatea contractantă a unor obligaţii exorbitante faţă de 'concesiile' făcute de Romprest. În cadrul ofertei dumneavoastră nu regăsim nicio propunere de reducere a tarifelor, deşi tarifele pe care le practicaţi sunt cu mult peste nivelul tarifelor aprobate în alte unităţi administrativ-teritoriale din ţară", se specifică în notificare.

Citeste si:
Nicușor Dan: Pare incredibil, dar încă plătim datorii de acum doi ani
Nicușor Dan: Pare incredibil,...

De asemenea, Clotilde Armand a reamintit Romprest că plata facturilor emise de societate a fost suspendată de instanţa de executare, care a apreciat că există indicii privind nelegalitatea executării silite şi a spus că Romprest a refuzat sistematic să refacă facturile fiscale, consecinţa fiind aceea a suspendării plăţilor.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri