Grupul elveţian ABB vrea să profite de deficitul de muncitori calificaţi în sectorul construcţiilor, care înregistrează în prezent un ritm rapid de creştere, pentru a-şi creşte afacerile din domeniul roboţilor şi a-şi diversifica operaţiunile dincolo de industria auto, a declarat directorul acestei divizii, Sami Atiya.

În ultimii ani afacerile din domeniul roboticii ale grupului elveţian de inginerie au fost afectate de criza din sectorul auto, care în mod tradiţional a fost principalul său client, în condiţiile în care producătorii de automobile s-au confruntat cu o diminuare a vânzărilor şi marje de profit reduse, scrie Agerpres.

În acest context, sectorul construcţiilor oferă noi oportunităţi de afaceri pentru ABB, în special având în vedere programele importante de investiţii în infrastructură pe care se mizează pentru scoaterea economiei mondiale din criza provocată de pandemia de coronavirus.

"Industria construcţiilor este în faţa unei furtuni perfecte. Există o cerere uriaşă pentru locuinţe accesibile şi soluţii mai sustenabile dar un deficit de mână de lucru calificată. În ultimele 18 luni am sesizat un interes mare pentru automatizare din partea industriei construcţiilor", a declarat Sami Atiya, preşedintele diviziei Robotics & Discrete Automation de la ABB.

Aproximativ 81% din companii au declarat că vor începe să utilizeze sau vor creşte gradul de utilizare a roboţilor în construcţii pe parcursul următorilor 10 ani, arată rezultatele unui sondaj derulat de ABB în rândul a 1.900 de firme de construcţii din Europa, China şi SUA.

Pe acest fundal, ABB lucrează la mai multe proiecte inclusiv utilizare roboţilor la instalarea lifturilor pentru firma Schindler precum şi automatizarea producţiei de componente pentru case modulare prefabricate. De asemenea, roboţii ABB sunt utilizaţi pe şantierele de construcţii pentru a suda cofrajele din oţel destinate consolidării structurii de rezistenţă a clădirilor.

ABB concurează cu grupul japonez FANUC şi cel german Kuka pe piaţa mondială a roboţilor industrială estimată la 45 de miliarde de dolari pe an.

În timp ce vânzările realizate de ABB Robotics pe piaţa auto sunt estimate să crească cu 3% până la 5% în următorii ani, Sami Atiya se aşteaptă ca în cazul industriei construcţiilor să crească cu 20% până la 30% pe an.

"Sectorul construcţiilor este acolo unde era sectorul auto în urmă cu 50 de ani, în termeni de densitate a roboţilor şi automatizare. Pleacă de la o bază de comparaţie mult mai scăzută dar va creşte mult mai rapid", susţine Sami Atiya.

Sistemele automatizate, care includ, roboţii, perifericele şi software-ul, au un preţ de cost între 100.000 şi un milion de dolari. Vânzarea acestor sisteme de către clienţi din sectorul construcţiilor pot genera profituri mai mari pentru ABB Robotics, subliniază Atiya. "Sunt încrezător că vom performa mai bine decât piaţa. Ne-am propus o creştere de două cifre a vânzărilor în următorii trei ani şi am avut un început foarte bun de an în 2021", a declarat preşedintele diviziei Robotics & Discrete Automation de la ABB.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri