Compania Maschio Gaspardo, care în România este cel mai mare producător de utilaje agricole, prin fabrica sa de la Chișineu Criș, a încheiat anul financiar 2020 pe profit și cu planuri de dezvoltare, atât la nivel de Grup, cât și la nivelul României. Operațiunile din România, inclusiv o colaborare strânsă cu EximBank, joacă un rol important în aceste evoluții.

Profit dublu la nivel de Grup

În ciuda dificultăților legate de pandemie, la nivelul Grupului, profitul net consolidat s-a dublat față de 2019, ajungând la 8,9 milioane EUR, față de 5,8 milioane EUR înregistrat în anul precedent. Veniturile s-au ridicat la 302,6 milioane EUR, în scădere cu 4%, sub impactul pandemiei. O tendință similară a fost observată pe piața utilajelor agricole. Aceasta a suferit o recesiune pe plan internațional, accentuată în special în țările din afara UE, din care se generează o parte din cifra de afaceri a Grupului.

Cu toate acestea, nivelul EBITDA al Grupului a crescut de la 32,2 la 39,7 milioane EUR (o creștere cu 23%) în cursul anului. Creșterea EBIT a fost și mai semnificativă, cu 28,2%, de la 17,8 milioane la 22,8 milioane EUR. Având în vedere performanța bună a rezultatelor economice, indicele de rentabilitate ROE (rentabilitatea capitalului propriu) a menținut, de asemenea, o tendință ascendentă, crescând de la 9,82% la 10,87%.

Datoria netă consolidată a scăzut cu 31,5 milioane EUR (-21,2%) la 116,9 milioane EUR la 31 decembrie 2020, comparativ cu 148,4 milioane EUR la sfârșitul anului precedent. Tendința acestei cifre confirmă capacitatea importantă și constantă de a genera numerar, care a dus la reducerea progresivă a datoriei consolidate cu peste 120 de milioane EUR în ultimii 7 ani.

Confirmând soliditatea bilanțului și a resurselor Grupului ca formă de finanțare internă, Maschio Gaspardo a încheiat anul 2020 cu un capital net consolidat de 92,4 milioane EUR: o creștere de 28,4 milioane EUR, comparativ cu 64 milioane EUR în anul precedent.

„2020 a fost un an provocator, în care toți am avut de-a face cu situații extraordinare. Cu toate acestea, am reușit să lucrăm împreună pentru a atinge obiective importante: rezultatele pe care le aprobăm ne răsplătesc și confirmă că lucrăm în direcția corectă. De asemenea, datorită rezultatelor pozitive obținute în acest an, Grupul și-a consolidat poziția și suntem gata să facem față următoarelor etape ale planului industrial, cu scopul de a continua dezvoltarea afacerii noastre și în străinătate, cu produse inovatoare și cu un nivel tehnologic ridicat, care satisfac cel mai bine nevoile clienților noștri", a declarat Mirco Maschio, președintele Maschio Gaspardo.

Fabrica din România pe profit și în continuă dezvoltare

Fabrica de la Chișineu Criș a Maschio Gaspardo, principalul producător de utilaje agricole din România, și-a desfășurat activitatea pe toată perioada anului 2020, cu un profit net de 2,3 milioane EUR și cu un program ambițios de investiții, pentru dezvoltarea producției. Cifra de afaceri a fost în 2020 de 44,1 milioane EUR, iar producția a fost de aproximativ 3.000 de unități.

În 2020 au început o serie de investiții pentru dezvoltare, susținute de EximBank. Astfel a fost realizată o investiție pentru a crește capacitatea de producție prin diversificarea gamei de pluguri, prin majorarea liniei de credit la aproximativ 2.000.000 EUR. A fost demarată o investiție pentru extinderea capacității de producție, cu o suprafață de 5400 mp și prin achiziția de noi echipamente tehnologice necesare fluxului de producție, precum: strunguri, freze, prese de îndoit, echipamente de debitare tablă, roboți de sudură și altele. Investiția totală se ridică la 3.500.000 EUR, din care 2.000.000 EUR au reprezentat o facilitate de credit acordată de EximBank, iar restul provine din fonduri proprii. Proiectul de investiții se va finaliza în cursul anului 2021. Ulterior, societatea va avea face angajări, pentru a putea face față creșterii producției și pentru a răspunde noilor contracte pentru comenzi de 20 de milioane EUR pe an.

Colaborarea dintre EximBank și Maschio Gaspardo a început în 2017, când banca a susținut societatea în implementarea celui mai mare proiect de investiții in valoare de aproximativ 10.000.000 EUR un proiect realizat printr-o schemă de ajutor de stat prevăzută de lege.

„Piața din România are o nevoie tot mai mare de echipament avansat din punct de vedere tehnologic, domeniu în care noi suntem specializați. În plus, fabrica de lângă Arad ne permite să fim aproape de piețele din Europa de Est, în mod particular de Rusia și Ucraina. Între Maschio Gaspardo și EximBank s-a conturat un adevărat parteneriat pentru dezvoltare. EximBank a propus întotdeauna soluții concrete și eficiente pentru a susține dezvoltarea noastră pe termen scurt și mediu. Acest lucru ne-a permis să investim și să luăm deciziile potrivite, conform nevoilor companiei noastre”, a declarat Mirco Maschio, președintele Maschio Gaspardo.

Tot în 2020 a avut loc și o reorganizare în România, care a constat în achiziționarea de către filiala Maschio Gaspardo de la noi din țară, a 51% din părțile sociale ale Maschio Aratri. Dreptul de proprietate pentru restul de 49% era deja deținut de Maschio Gaspardo S.p.A. Această achiziție a fost realizată cu o facilitate de credit din partea EximBank, în cadrul unei colaborări solide dezvoltate între companie și bancă în ultimii ani și a jucat un rol important în optimizările la nivelul Grupului, care au contribuit la rezultatele foarte bune avute în 2020.

„Datorită perseverenței și devotamentului arătat de oamenii care lucrează cu noi, anul acesta am reușit să păstrăm operaționale toate fabricile noastre din Italia și din străinătate, respectând în același timp pe deplin instrucțiunile furnizate de autoritățile guvernamentale pentru a preveni infectările. Acest lucru, împreună cu reducerea costurilor, ne-a permis să ne menținem angajamentele față de bănci, așa cum sunt prevăzute în planul de afaceri, în ciuda unei reduceri a cifrei de afaceri globale. Prin urmare, privim spre viitor cu optimism și vom continua să ne străduim să dezvoltăm produse de ultimă generație”, a precizat Andrea Maschio, vicepreședintele Maschio Gaspardo și președintele Maschio Holding.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri