Deficitul de personal şi de materiale de bază sunt principalele constrângeri ale ritmului tranziţiei energetice pentru principalii furnizori de energie electrică, cum ar fi Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, a afirmat pentru Reuters, citată de Agerpres, directorul general Francesco Starace.

Enel este cea mai mare companie de energie regenerabilă listată din lume în funcţie de capacitatea instalată şi intenţionează să cheltuiască 150 miliarde de euro din proprii săi bani pentru a-şi tripla aproape capacitatea deţinută, la 120 gigawaţi (GW) şi să-şi reducă emisiile de carbon cu 80% până în 2030.

Într-un interviu acordat la conferinţa Reuters Global Energy Transition, Starace a explicat că deşi ar fi posibil să fie finanţat un plan de tranziţie mai agresiv, constrângerile legate de capacitate ar face mai dificilă o creştere mai rapidă.

"Adevărata limitare e dată de oameni ... şi de lipsa materiilor prime. Cât de mulţi oameni pot fi puşi la un loc şi pregătiţi ... să facă asta în mod corespunzător, să fie motivaţi şi să rămână în companie?", s-a întrebat şeful Enel.

Acesta a adăugat că redresarea economiei mondiale în urma pandemiei a dus la un deficit de aprovizionare cu unele materii prime precum şi cu echipament specializat pentru industria regenerabilă.

"Astăzi, dacă vrei turbine eoliene livrate în 2022 nu vei găsi, poate doar pentru 2024", a declarat Starace.

Acesta a explicat că pandemia s-a dovedit a fi o fereastră în viitor deoarece atât de multe reţele din numeroase ţări au fost mai dependente de energia regenerabilă decât erau anterior. Cei care susţin folosirea cărbunelui şi a gazelor pentru producerea energiei argumentează că energia eoliană şi solară depinde de condiţiile climatice iar combustibilii fosili ar fi necesari pentru garantarea furnizării.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri