Mai multe publicații din Grecia afirmă că negocierile pentru preluarea activelor Enel din țara noastră de către PPC (Public Power Corporation, cea mai mare companie elenă de energie) sunt foarte avansate, astfel că procesul ar putea avea loc chiar în luna februarie. Ce se va întâmpla însă cu clienții din România și cu activele deținute de Fondul Proprietatea?

Tranzacția anului pe piața de energie pare să devină tot mai clară - chiar dacă momentan, așa cum e și firesc, oficialii Enel evită să comenteze, iar cumpărătorii dau informații doar pe surse. Ce se știe însă în acest moment?

Când va prelua PPC activele Enel din România

Procesul de due diligence (audit al activelor care urmează să fie preluate) ar fi deja la nivelul de 70%. Dacă nu vor apărea situații neprevăzute, tranzacția între PPC și Enel va fi realizată în 2 până la 4 săptămâni, adică în februarie, scrie Naftemporiki, cea mai veche publicație economică din Grecia.

Conform Capital.gr, surse din PPC și-au exprimat optimismul privind finalizarea cu succes a acestei preluări, care ar fi trebuit să aibă loc chiar în ianuarie, dar s-a amânat din cauza sărbătorilor.

Grecii vor cumpăra toate activele Enel din România pe partea de distribuție, furnizare și energii regenerabile, conform aceleiași publicații, care le estimează la 1,8-2 miliarde de euro. Din datele obținute de Capital.gr rezultă însă că italienii ar putea păstra controlul asupra Enel X România, adică divizia de inovație.

Cine sunt grecii de la PPC

PPC (Public Power Corporation, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού), este cea mai mare companie de electricitate din Grecia. Inițial o companie de stat, la ora actuală are un acționariat majoritar privat. În 2021 a avut o cifră de afaceri de 5,7 miliarde euro și deținea active evaluate la aproape 18 miliarde de euro. În același an, Enel România avea venituri de 1,6 miliarde euro.

Grecii au operațiuni atât în domeniul energiei electrice, cât și al gazelor naturale și al regenerabilelor – unde se pot lăuda că au construit prima fermă eoliană din lume, acum peste 40 de ani. În acest moment au aproximativ 7,5 milioane de clienți – față de 3 milioane, câți are în portofoliu Enel România. Însă numărul de clienți din Grecia s-ar putea reduce cu aproape 4 milioane, din cauză unor noi măsuri care impun un plafon de 50% pentru cota de piață a furnizorilor, potrivit Kathimerini.

De ce iese Enel din România

În noiembrie 2022, Enel a anunțat că va ieși din România anul viitor, în cadrul unui plan mai amplu de repoziționare.Gigantul italian intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria, care în septembrie 2022 atinsese un nivel record de aproape 70 de miliarde de euro.

Francesco Starace, CEO Enel, nu a dorit atunci să dea detalii despre potențialii cumpărători. Dar se discuta deja, chiar dacă nu la nivel public, despre PPC, mai ales că actualul CEO al grecilor, Georgios Stassis, a condus înainte chiar Enel România.

În decembrie, PPC a anunţat că a semnat un acord de exclusivitate cu italienii privind posibila achiziţie a activelor Enel din România. Potrivit PPC, în timpul discuţiilor cu caracter exclusiv, care vor avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, compania elenă va efectua un audit financiar al activelor. După finalizarea auditului, boardul PPC va decide dacă compania elenă va depune o ofertă angajantă către Enel.

Ce se va întâmpla cu activele deținute de Fondul Proprietatea

Nu se știe dacă grecii vor prelua și activele deținute de Fondul Proprietatea. În prezent, acesta controlează 12% din Enel Energie Muntenia și Enel Energie (companiile de furnizare ale Enel în România) și 12% din compania de furnizare E-Distribuție Banat. De asemenea, Fondul mai deține 24% din E-Distribuție Dobrogea și 24% din E-Distribuție Muntenia (ambele companii de distribuție). FP evaluează pachetele de acțiuni la aproximativ 454 milioane lei (92 milioane euro).

”Am putea lua în considerare această opțiune, dacă ar crea valoare pentru acționarii Fondul Proprietatea”, a declarat Johan Meyer, managerul Fondul Proprietatea și directorul general al Franklin Templeton Bucureşti, ca răspuns la o întrebare wall-street.ro.

Ce se va întâmpla cu clienții Enel din România

În acest moment, potrivit reprezentanților companiei, toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta clienții finali.

Chiar și în momentul în care compania italiană va pleca din țara noastră, conform legislației, clienții Enel din România nu vor rămâne fără energie electrică. Dacă activele companiei vor fi preluate de PPC, s-ar putea schimba numele furnizorului - sau nu, așa cum s-a întâmplat în cazul CEZ. Proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra, dar clienţii din România au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ.

Chiar și în scenariul extrem de improbabil în care nimeni nu cumpără activele Enel, clienții vor fi preluați de furnizorul de ultimă instanță (FUI).

Indiferent de furnizor, dat fiind că prețul energiei electrice este plafonat până în 2025, clienții casnici vor plăti la fel indiferent că sunt la Enel sau la o altă companie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri