Compania italiană care a anunțat că pleacă din România are peste 3.000 de angajați și 3 milioane de clienți în țara noastră. Ce se va întâmpla cu ei după vânzarea activelor?

Conform legislației, clienții Enel din România nu vor rămâne fără energie electrică după ce compania va pleca din țara noastră în 2023.

Ce se va întâmpla cu clienții Enel

Cel mai probabil, activele Enel vor fi preluate fie de un alt furnizor care deja operează la noi, fie de o companie care va intra pe piața de energie de la noi - a fost vehiculat recent numele grupului PPC (Power Public Corporation) din Grecia.

Chiar dacă nu se va întâpla asta, clienții Enel nu vor rămâne pe întuneric după plecarea grupului italian din România. Concret, chiar și în scenariul în care nimeni nu cumpără activele Enel, livrarea va fi preluată de furnizorul de ultimă instanță (FUI). Nu putem preciza care va fi acesta, deoarece începând din iulie 2022, ANRE desemnează în fiecare lună, prin rotație, unul dintre marii furnizori de energie electrică (CEZ, E.ON, Enel și Electrica) ca furnizor de ultimă instanță. Dată fiind plafonarea prețurilor, indiferent care va fi acesta clienții actuali ai Enel nu ar trebui să fie afectați și să vadă facturi mai mari.

Cum puteți schimba furnizorul dacă sunteți client Enel

Oricum, ieșirea Enel din România va fi o operațiune de durată, iar dacă vreți să vă schimbați furnizorul din timp, această operațiune se face online și durează mai puțin de o lună. Prețul unui kwh diferă de la un furnizor la altul (Hidroelectrica având cel mai mic preț în noiembrie), dar noua variantă de plafonare va face acest lucru irelevant, mai ales pentru consumatorii casnici. Puteți trece de la Enel la orice alt furnizor, nu doar la cei de ultimă instanță.

ANRE pregătește și o platformă unde, în viitor, schimbarea furnizorului se va putea face chiar și în 24 de ore. Această platformă ar urma să fie lansată până la sfârșitul lui 2022.

Enel a intrat pe piața românească în 2005, în urma privatizării companiilor Electrica Banat, Electrica Dobrogea, iar apoi Electrica Muntenia Sud. Compania era, până la anunțul privind lichidarea activelor din România, dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Grupul are aproximativ 3.100 de angajați și oferă servicii către 3 milioane de clienți din toată România.

Sursa foto: Enel Romania/Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri