România va avea un nou centru de dezvoltare, ce va fi construit în Craiova și în care vor fi dezvoltate tehnologii aeropațiale verzi, un proiect unic în această parte a Europei, valoarea investiții ridicându-se la circa 17 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat remis wall-street.ro, MASTERBUILD – General Contractor & Developer anunță începerea lucrărilor de construcție la noul Centru de Cercetare în Tehnologii Verzi Aerospațiale – “TGA Technologies for Green Aviation” de la Craiova, o investiție de peste 17 milioane euro co-finanțată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, coordonată de I.N.C.A.S. – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli.

Localizat în Dolj – Craiova, în proximitatea - Aeroportului Internațional Craiova, pe un teren cu suprafața totală de 14.000 mp, noul Centru TGA va avea o suprafață totală construită de aproape 8.000 mp, acomodând 2 hale tehnologice, spații de birouri, o zonă de laboratoare, precum și spații de întâlnire și discuții, transfer de bune practici pentru cercetătorii din laboratoare și pentru parteneri și colaboratori.

Ce se va întâmpla în noul centru

Centrul va beneficia de tehnologii de vârf precum sisteme robotizate inovative, tehnologii revoluționare de producție a componentelor pentru domeniul aerospațial, instalații de ultimă generație care vor accelera nivelul de productivitate, sisteme avansate de proiectare și prototipare 3D.

Contactați de wall-street.ro, cei care se ocupă de proiect ne-au explicat ce tipuri de activități vor fi derulate în noul Centru TGA:

  • Cercetare și inovare - un proces foarte laborios de studiu pentru diverse componente necesare în industria aerospațiala; aici va exista o activitate foarte intensă de cercetare a specialiștilor INCAS;
  • Prototipare – proiectare și realizare de piese unicat, rezultate în urma procesului de cercetare; este vorba atât de piese de dimensiuni mici cât și de piese de dimensiuni foarte mari, care ar putea fi folosite ulterior în diferite angrenaje și componente ale industriei de profil; cateva exemple: fuzelaje de avion, aripi, pale de turbine, diferite alte componente din industria aerospațială;
  • Finalizarea prototipurilor prin procese de acoperire cu materiale sustenabile, sablarea și asamblarea acestora; la Centrul TGA va exista de exemplu un spațiu de vopsire în atmosferă controlată, cu un nivel redus de emisii de gaze rezultate în urma procesului de acoperiri de suprafață de tip „green" – ecologic, pentru structuri în activități de cercetare – dezvoltare din domeniul aerospațial, de asemenea, un sistem de sablare foarte performant, în atmosfera controlată.

Totodată, centrul TGA va fi și spațiul de studiu și testare al diferitelor proiecte de inovație inițiate de INCAS.

În măsura în care, după parcurgerea proceselor necesare de cercetare și testare, aceste componente ar putea ajunge la producție pe scară largă în industria aerospațiala locală sau în alte industrii, inclusiv la nivel internațional”, ne-au explicat cei care se ocupă de proiect.

Construcția proiectului începe în luna septembrie a.c. și va fi predată Beneficiarului anul viitor, în acest moment fiind în curs de finalizare proiectul tehnic de execuție. Implementarea proiectului de finanțare va dura până la sfarșitul anului 2023.

„Noul Centru TGA de la Craiova, unic în regiune, va crește semnificativ capacitatea de cercetare – dezvoltare și inovație a României în industria aerospațială, precum și de colaborare a României în marile proiecte de cercetare ale Uniunii Europene. Centrul este localizat într-o zonă puternic industrială, care va beneficia atât de sinergiile create de această noua dezvoltare, cât și de un număr de peste 300 de locuri de muncă generate la nivel local,” a declarat, în comunicatul citat, Cătălin Nae, Director General I.N.C.A.S.

„Proiectul de construcție are la bază principii și tehnologii sustenabile actuale, asigurând atât eficiența energetică a clădirilor, sănătatea și siguranța ocupanților, optimizarea costurilor, minimizarea impactului asupra mediului sau optimizarea potențialului locației. Spre exemplu, acesta este unul dintre puținele proiecte de investiții publice care integrează sistemul BMS – Building Management System, un sistem specific clădirilor de ultimă generație care permite monitorizarea și eficientizarea consumului de energie, pentru a evita risipa inutilă de resurse în exploatarea clădirii,” a declarat și Ing. Mirela Hărmănescu, COO, Head of Engineering & Technical Dept. în cadrul MASTERBUILD.

Bazat pe principiile Industry 4.0, Centrul TGA de la Craiova accelerează capacitatea de cercetare -dezvoltare aplicativă pentru industria aerospaţială, ca o componentă de bază a infrastructurii unice de cercetare a I.N.C.A.S.. De asemenea, acesta va asigura mediul de valorificare a potenţialului inovativ asociat dezvoltărilor tehnologice de tip «green» în domeniul aerospaţial.

Centrul de Tehnologii Aerospațiale TGA răspunde unei nevoi reale la nivelul industriei din România, în care capacitatea de a dezvolta/maturiza și de a valida tehnologii de tip «green» pentru Domeniul Aerospațial este esențială în contextul promovării sectorului aerospaţial ca domeniu de «smart specialisation» și asigurarea competitivității acestui sector industrial. Proiectul creează premisele participării în parteneriate Europene de anvergură, deschide oportunităţi de colaborare în diverse proiecte ale programelor CS2 (Clean Sky 2) si Horizon 2020 şi implicit creşterea implicării României în cercetarea Europeană.

Proiectul de construcție a fost câștigat în urma unei licitații publice anunțate în luna aprilie 2021, de către asocierea dintre companiile MASTERBUILD – General Contractor & Developer (companie de construcții și dezvoltare specializată în construcții industriale și logistice) Hit & Cold – companie specializată în instalații și Oopy Arhitectură.

Proiectul TGA este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare nr. 313 din 14.07.2020, încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării, în calitate de Organism Intermediar, pentru Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020 (POC), Axa Prioritară 1 - Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor; Acţiunea 1.1.1. – Mari infrastructuri de CD.

Valoarea totală a proiectului este de 85.234.920,65 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 84.756.737,87 (din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 72.043.227,19 lei şi valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 12.713.510,68 lei).

Sursa foto: MASTERBUILD

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri