Preţurile gazelor pe plan global "sunt la un nivel extrem" din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide din Europa şi China, iar piaţa este în grafic pentru a creşte în mod rezonabil în următorii cinci ani, a previzionat luni Russell Hardy, directorul general al traderului de energie şi materii prime Vitol, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Hardy a explicat că piaţa mondială a ţiţeiului a funcţionat "destul de ordonat" în 2021 datorită parţial modului în care a fost gestionată furnizarea de către producătorii globali, dar per ansamblu cererea rămâne cu patru milioane de barili pe zi (bpd) sub nivelul din 2019, înaintea pandemiei.

Vremea extrem de rece din iarna anului trecut a redus stocurile de gaze în statele occidentale iar capacităţile de stocare nu au fost umplute, ceea ce a dus la preţuri record ale gazelor, de aproape 26 dolari pentru un milion BTU (mmBtu - unitate termală - echivalentul arderii a 2,83 metri cubi de gaze naturale - n.r.).

"Stocurile scăzute nu au fost înlocuite aşa cum am fi dorit ... preţurile sunt la un nivele extrem de ridicat. Iarna aceasta vremea va fi singurul factor dominant care va conduce cererea şi oferta iar piaţa ar putea înregistra mai multe luni de volatilitate", a declarat şeful Vitol.

Acesta a estimat că cererea a fost mai puţin elastică în special din China, unde importurile de gaze naturale lichefiate (LNG) şi gaze aduse prin conducte a crescut semnificativ.

Deşi ţiţeiul rămâne afacerea sa dominantă, Vitol s-a angajat să cheltuie un miliard de dolari pe proiecte verzi pentru procesul de tranziţie spre surse de energie mai prietenoase cu mediul.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri