Numărul companiilor noi a crescut cu 44% în primele trei trimestre ale anului 2021, dar totodată s-au înregistrat mai multe insolvențe, suspendări, radieri și dizolvări comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, potrivit analiștilor Keysfin.

Potrivit ultimei ediții a raportului KeysFin Macro Update, mediul de afaceri românesc rămâne în continuare incert, ca urmare a impactului economic al valului patru al pandemiei de COVID-19, expirarea măsurilor de stimulare fiscală, scumpirea creditelor, creșterea presiunilor inflaționiste și nu în ultimul rând a tensiunilor din mediul politic.

“Impactul economic și social al valului 4 al pandemiei de COVID-19, expirarea măsurilor de stimulare a mediului privat, scumpirea creditării ca urmare a accentuării presiunilor inflaționiste și tensiunile de pe scenă politică reprezintă principalele riscuri macroeconomice la final de 2021. Pandemia a scos ce e mai bun din anumite industrii, dar, din păcate, altele au avut enorm de suferit”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România, în cadrul interviului pentru Revista Patronatului Român, referitor la situația economiei la momentul actual, cu focus pe radiografia deschiderilor, radierilor, suspendărilor și insolvențelor firmelor în primele 3 trimestre ale anului 2021, riscurile economice, dar și oportunitățile oferite de posibila implementare cu succes a PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Retail jobs

Într-al doilea an pandemic s-au deschis cu 44% mai multe firme decât s-au deschis în primul an al dezastrului sanitar

Numărul companiilor înmatriculate în primele nouă luni din acest an a crescut cu 44% față de aceeași perioadă din 2020, la 116.7 mii, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.
Cele mai multe companii noi au fost înregistrate în sectoarele Comerț (23.330, respectiv 21% din total), Agricultură (13.969 companii, 13% din total) și Construcții (13.045 companii, 12% din total).
La polul opus au fost companiile din sectoarele Energie & Gaze, Distribuția apei & Salubritate și Industria extractivă, cu procente cuprinse între 0,1 și 0,3% din total.

Insolvențele, o creștere moderată față de 2020

Numărul companiilor care au intrat în insolvență în primele 9 luni din acest an a crescut cu 7% față de aceeași perioadă din 2020 și a ajuns la 4.307 insolvențe, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Citeste si:
Efectele crizei pandemice. Cât de mult a crescut numărul firmelor...
Efectele crizei pandemice....

Cele mai multe insolvențe din 2021 au fost înregistrate în sectoarele Comerț (1.286 de companii și o pondere de 30% din total), Construcții (727, respectiv 17% din total) și Industria prelucrătoare (543 de companii, respectiv 12,6% din total).
La polul opus au fost Industria extractivă, Energie & Gaze și Sănătatea, cu câte 0,3% din total.
Din punct de vedere geografic, în județele Vâlcea, Maramureș și Satu Mare s-au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale insolvențelor, cuprinse între 80% și 117%, în timp ce în județele Vrancea, Bacău și Constanța s-au înregistrat cele mai mari scăderi, cuprinse între 36% și 43% în primele 9 luni din 2021, față de aceeași perioadă a anului 2020.

Circa 69.000 de companii închise în primele trei trimestre, o creștere de 25%

Numărul companiilor radiate și dizolvate în primele 9 luni din acest an a crescut cu 25% față de aceeași perioadă din 2020, la 69.000, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.
Cele mai multe companii închise au fost în sectoarele Comerț (19.996), Activități profesionale (6.472) și Construcții (6.440).
Din punct de vedere geografic, în județele Ialomiţa, Alba și Vrancea s-au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale radierilor și dizolvărilor de companii, cuprinse între 47% și 62%, în timp ce în județele Cluj, Brăila și Bacău s-au înregistrat cele mai mici creșteri, cuprinse între 8% și 13% în primele 9 luni din 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020.
Mai mult, numărul companiilor suspendate a crescut și el cu 13% față de primele 9 luni 2020, la 9.098 companii.

Citeste si:
Se modifică taxarea firmelor în funcție de cifra de afaceri
Se modifică taxarea firmelor...

Ce județe au fost cele mai prolifice la capitolul firme nou înființate

Din punct de vedere geografic, în județele Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud și Bihor s-au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale înmatriculărilor de companii, cuprinse între 70% și 150%, în timp ce în județele Satu Mare, Brăila și Sălaj s-au înregistrat cele mai mici creșteri, cuprinse între 10% și 24% în primele 9 luni din 2021, față de aceeași perioadă a anului 2020.
De asemenea, numărul entităților active (PFA și persoane juridice) a crescut cu 7% față de aceeași perioadă din 2020, ajungând la cel mai ridicat nivel din istorie, de 1.507.462 la sfârșitul lui septembrie 2021. Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri