Până la 44 de milioane de utilizatori ai Facebook din Marea Britanie ar putea să împartă daune de 2.3 miliarde de lire sterline pe seama companiei tehnologice, potrivit unui expert în concurență care intenționează să o acționeze în instanță, scrie BBC News.

Dr. Liza Lovdahl Gormsen acuză că Meta (noua denumire a Facebook) „a abuzat de dominanța sa pe piață pentru a impune un preț incorect” pentru folosirea la liber a Facebook – anume datele personale ale utilizatorilor britanici.

Aceasta intenționează să aducă acest caz la Tribunalul de Apel pentru Concurență (Competition Appeal Tribunal). În răspuns, un reprezentant al Meta a afirmat că utilizatorii rețelei sociale au un „control semnificativ” asupra informațiilor pe care le împărtășesc.

Facebook a „abuzat de dominanța din piață pentru a impune termeni și condiții incorecte britanicilor obișnuiți, (termeni și condiții n.r.) care le dau puterea de a le exploata datele personale”, a declarat Lovdahl Gormsen.

Aceste date, colectate între 2015 și 2019, au generat o imagine puternic detaliată a modului în care aceste persoane folosesc internatul, ajutnd compania să facă „profituri excesive”.

Oricine locuiește în Regatul Unit și care a folosit cel puțin o dată Facebook în intervalul de timp menționat vor fi parte în această serie de revendicări, exceptând cazurile în care aleg expres să nu (opt out), potrivit Lizei Gormsen.

Curtea Supremă a Marii Britanii a respins deja, în noiembrie 2021, o plângere de acest tip în care se cereau daune de miliarde de dolari de la Google pentru urmărirea ilegală intenționată a milioane de iPhone-uri. Google susținea, atunci, că această problemă fusese deja abordată în urmă cu un deceniu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri