Cifra de afaceri a retailului alimentar ar putea depăşi pragul de 142 de miliarde de lei în 2021, pe fondul avansului consumului, dar şi al accentuării presiunilor inflaţioniste, potrivit unei analize KeysFin citată de Agerpres.

Cifra de afaceri a retailului alimentar ar putea depăşi pragul de 142 de miliarde de lei în 2021, pe fondul avansului consumului, dar şi al accentuării presiunilor inflaţioniste, potrivit unei analize KeysFin.

"Cifra de afaceri a retailului alimentar a crescut cu aproape 10% faţă de 2019 şi a fost cu 97% peste rezultatul din 2011, atingând nivelul estimat în analiza de anul trecut dedicată acestei pieţe, de aproape 130 de miliarde de lei în 2020. Pentru 2021, analiştii KeysFin estimează depăşirea pragului de 142 de miliarde de lei pe fondul avansului consumului, dar şi al accentuării presiunilor inflaţioniste", se precizează în document.

Citește și: Programul de Paște 2022 al principalelor hipermarketuri

Industria de retail alimentar a avut per total o forţă de muncă de până la 225.000 de angajaţi în 2020, dintre care cei mai mulţi lucrau pentru retailerul Profi, respectiv aproape 18.000 de persoane, după un avans anual de 10%.

Numărul de companii a înregistrat o creştere cu 1% faţă de 2019, însă tendinţa de consolidare a pieţei este evidentă, numărul companiilor care şi-au raportat rezultatele financiare fiind cu 19% sub cel din 2011, ajungând la 53.600 în 2020.

Statistic: Distribution of main retail goods in Romania in 2019, by group of goods | Statista
Find more statistics at Statista

Lidl a devenit liderul retail-ului alimentar în România

Retailerul Lidl Discount SRL, companie controlată direct de We International GMBH, a devenit liderul pieţei de retail alimentar după cel mai mare avans anual, nominal şi procentual din top 10 (de 3,1 miliarde de lei, respectiv 32%), la 12,9 miliarde de lei în 2020. Fostul lider, Kaufland România a coborât pe poziţia a doua, după o creştere anuală de 960 de milioane de lei, respectiv 8%, cu o cifră de afaceri de 12,8 miliarde de lei în 2020. Pe locul al treilea după cifra de afaceri a fost Carrefour România SRL, cu 9 miliarde de lei, respectiv 7% din total, urmat de Profi Rom Food SRL (cu 6,8% din total) şi Mega Image SRL care şi-a păstrat cota de piaţă de 5,6% din total în 2020.

Citește și: Lidl România deschide două noi magazine, în orașele Timișoara și Ploiești

Cele mai mari 10 companii din retailul alimentar au avut o cifră de afaceri cumulată de 73 de miliarde de lei, generând peste 56% din cifra de afaceri totală a pieţei în 2020.

Profitul net, de peste 3 ori mai mare ca în urmă cu un deceniu

Potrivit analiştilor KeysFin, odată cu creşterea cifrei de afaceri, a crescut şi profitabilitatea astfel că, în 2020, profitul net al companiilor din domeniu a înregistrat o creştere cu 14% în comparaţie cu anul precedent şi a fost cu 334% mai mare decât în 2011, ajungând la 4,9 miliarde de lei.

Primii 10 jucători au înregistrat cumulat un profit net de 2,5 miliarde de lei, ceea ce a constituit aproape 52% din total în 2020.

Statistic: Change in the volume of retail trade in Central and Eastern Europe between 2020 and 2021* | Statista
Find more statistics at Statista

"Încă de la începutul pandemiei, din 2020 companiile din retailul alimentar au demarat proiecte ample de investiţii: de la managementul stocurilor, campaniile vaste de informare, prevenţie şi responsabilizare a populaţiei şi eforturile de igienizare a spaţiilor, la extinderea reţelelor de magazine, deschiderea de eventuale depozite dedicate vânzărilor online şi la investiţiile din zona de livrare (directă sau indirectă) la domiciliu. În prezent observăm o atenţie sporită acordată măsurilor de reducere a impactului asupra mediului: de la optimizarea consumului de energie şi gestionarea mai atentă a deşeurilor, la reducerea sau chiar eliminarea folosirii plasticului", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor. Cu un portofoliu de peste 700 de clienţi, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Sursa foto: Alexas Fotos / Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri