Mai mulți furnizori de energie electrică și gaze ar fi în vizorul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, pentru că ar fi încercat manipularea pieței. ANRE acuza, cu 2 zile în urmă, și creșteri artificiale de prețuri la unii furnizori.

ANRE are suspiciuni că au existat cazuri de manipulare a pieţei de către unii furnizori de energie şi gaze, cazuri pe care le va da publicităţii după ce rezultatul investigaţiilor va fi validat în instanţă, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie citat de AGERPRES.

Aceasta după ce, luni, autoritatea a arătat că unii furnizori şi-au crescut artificial preţul pentru primi mai mulţi bani de la stat, iar companiile au precizat că nu au fost informate de către ANRE că ar exista nereguli în documentele transmise pentru decontare.

Citește și: Raport ANRE: Ce tehnică au folosit furnizorii de energie pentru a beneficia de schema de plafonare

Pe parcursul verificărilor au fost constatate situaţii în care unii operatori au încărcat, în vederea stabilirii eligibilităţii, doar contracte de achiziţie a energiei electrice/gazelor naturale cu preţul cel mai mare.

Experţii ANRE au sesizat acest aspect, iar operatorii au procedat la remedierea şi îndreptarea acestor situaţii, încărcând toate contractele de achiziţii ce asigurau livrarea de energie electrică sau gaze naturale în vederea acoperirii consumului clienţilor finali pe perioada aplicării OUG nr. 118/2021.

"De asemenea, experţii au mai sesizat că anumite achiziţii au condus la apariţia unor posibile suspiciuni de manipulare a pieţei. În acest sens, conform Regulamentului de funcţionare a Grupului de lucru şi procedurilor interne precum şi legislaţiei incidente, au fost întocmite note de sesizare către Direcţia de Investigaţii din cadrul Direcţiei Generale Monitorizare şi Investigaţii. Aceasta din urmă a preluat sesizările, ele aflându-se astăzi în diferite faze de analiză. În situaţia în care se vor constata încălcări ale legislaţiei specifice, se vor aplica sancţiunile prevăzute de lege. În momentul rămânerii definitive a sentinţelor judecătoreşti ce vor consfinţi cele constatate de către Direcţia de Investigaţii, aceste cazuri vor fi date publicităţii", au precizat oficialii autorităţii.

Citește și: Unii furnizori de energie ar putea ieși în curând de pe piață. Statul a plafonat prețurile, dar nu le-a și decontat pierderile

Până în acest moment, activitatea Grupului de lucru se desfăşoară normal, în directă colaborare cu operatorii, ajungându-se cu rezolvarea cererilor de decontare la nivelul lunii februarie - martie, susține ANRE.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri