Costurile plafonării prețurilor la energie electrică și gaze sunt suportate în continuare de furnizori, ceea ce ar putea duce la ieșirea unora dintre ei de pe piață, avertizează asociația de profil. Aceasta propune însă și o serie de soluții.

Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) transmite, într-un comunicat, că ”plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale este suportată de către furnizori de peste jumătate de an”. Ca urmare, asociația cere premierului României să deblocheze procesul de decontare și plată a sumelor datorate furnizorilor.

Asociația reclamă faptul că actuala legislație prevede că, în primă fază, compensarea și plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze sunt suportate de furnizori, ale căror cheltuieli sunt decontate în a doua fază de stat. Ca urmare, deși furnizorii încasează doar prețuri minimale de la consumatori, sunt nevoiți să plătească prețurile integrale către producătorii de energie (energia electrică și gazele naturale, inclusiv certificatele verzi și bonusul de cogenerare), tarifele de transport și distribuție, precum și taxele către stat (accize și TVA).

Potrivit AFEER, decontare sumelor aferente compensării funcționează fără probleme; în schimb, decontarea sumelor aferente plafonării nu funcționează. Or plafonarea prețurilor atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei noncasnici reprezintă în acest moment cea mai importantă componentă a schemei de ajutor de stat.

Sursa: ANRE

Un semnal de alarmă în acest sens a fost lansat și de Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, în interviul acordat wall-street.ro. Ea avertiza că, la finalul lunii martie, nivelul plăților efectuate de stat era de 20% din totalul sumelor datorate companiilor. Până la începutul lui mai, acest nivel nu depășise 30%.

Citește și: Cât câștigă, de fapt, furnizorii de gaze și energie electrică din facturile românilor

”Sumele necesare acoperirii diferențelor rezultate din aplicarea plafonărilor sunt foarte mari, până acum fiind suportate integral din fondurile proprii ale furnizorilor sau acționarilor acestora și din credite bancare angajate de către aceștia. Amânarea plății acestor sume către furnizori va avea un impact semnificativ asupra întregului sistem energetic, cu consecințe majore în întreaga piață de energie electrică și gaze naturale, din cauza imposibilității furnizorilor de a realiza plățile în amonte, respectiv către producători și către operatorii de transport și distribuție, dar și către bugetul de stat. Având în vedere că băncile, prin depășirea expunerilor, sunt din ce în ce mai reticente în a împrumuta furnizorii, ne așteptăm ca în viitorul apropiat o serie de furnizori să își înceteze activitatea”, susține Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

Sursa: ANRE

Ieșirea unui furnizor de pe piață duce la preluarea clienților săi de către furnizorul de ultimă instanță, punând presiune mai mare pe acesta. Ca urmare, afirmă asociația, ”în situația încetării activității mai multor furnizori într-un interval scurt de timp, putem asista la un efect de domino, în care nici furnizorii de ultimă instanță, în succesiunea lor conform listei definite lunar de ANRE, să nu poată acoperi întregul necesar de consum al noilor clienți, fie din indisponibilitatea cantităților pentru achiziție (lichiditate scăzută), fie din rațiuni financiare. De asemenea, expunerea mare a băncilor în domeniul energiei duce la dificultăți majore în finanțarea noilor investiții, numărul potențialilor semnatari de Investment PPA scăzând considerabil.”

AFEER propune mai multe soluții: în primul rând, ca datoriile statului către furnizori să fie compensate cu obligațiile de plată ale furnizorilor către bugetul de stat. De asemenea, susține Asociația, statul ar trebui să garanteze creditele furnizorilor până în momentul decontării complete a sumelor datorate și ca procedura de decontare să fie modificată.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri