Elveţia tocmai a adăugat un nou element binevenit în sistemul său energetic, sub forma unei hidrocentrale subterane capabilă să stocheze suficientă electricitate pentru a încărca, simultan, 400.000 de baterii de automobile, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Dezvoltatorii hidrocentralei Nant de Drance, cu o valoare de 2,2 miliarde de franci (2,3 miliarde de dolari), construită în cantonul Valais, şi care a devenit operaţională în luna iulie, susţin că facilitatea funcţionează ca o uriaşă baterie.

Cele şase turbine ale centralei, amplasate într-o cavernă la 600 de metri sub rezervoarele Emosson şi Vieux Emosson, au o capacitate de 900 de Megwaţi, ceea ce o face una din cele mai mari centrale hidro cu acumulare prin pompare din Europa.

În momentele în care cererea de electricitate atinge nivelul maxim, centrala de la Nant de Drance produce electricitate hidro. Însă atunci când producţia de electricitate din surse precum turbinele eoliene şi panourile fotovoltaice depăşeşte cererea, centrala de la Nant de Drance foloseşte surplusul de electricitate pentru a pompa apă în rezervorul superior Vieux Emosson.

"În acest fel, există unele pierderi, la fel ca orice altă soluţie de stocare, dar randamentul este foarte bun. Avem o eficientă de aproximativ 80% la un ciclu complet", a declarat directorul centralei Alain Sauthier.

Oficial, centrala de la Nant de Drance, a cărei construcţie a durat 14 ani, va fi deschisă luna viitoare.

Durează mai puţin de cinci minute astfel încât centrala să treacă de la modul de pompare, la modul de producţie de electricitate. La 360 de metri cubi pe secundă, volumul de apă care trece prin turbinele centralei corespunde cu debitul râului Ron prin Geneva în timpul verii.

"Cantitatea de energie care poate fi stocată în această facilitate este pur şi simplu gigantic, aproximativ 20 de Gigawaţi-oră. Astea înseamnă că graţie unui rezervor plin la Vieux Emosson poţi încărca, simultan, 400.000 de baterii de automobile", a spus Alain Sauthier.

În mod normal, centrala pompează apă în rezervor în timpul după-amiezii, noaptea sau în week-end, şi apoi produce electricitate dimineaţa şi seara, când preţurile sunt mai mari, a precizat Sauthier.

"Pot să spun că este importantă nu doar pentru Elveţia dar este importantă la nivel european pentru că va contribui la stabilitatea reţelei din Europa şi la securitatea aprovizionării în Eurpopa", a adăugat Sauthier.

Inaugurarea centralei vine într-un timp în care Elveţia se confruntă cu perspectiva unor întreruperi temporare în aprovizionarea cu electricitate în unele regiuni, dacă criza energetică din Europa va conduce la perturbări în producţia de electricitate la iarnă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri