Producătorii și traderii de energie obțin profituri uriașe vânzând gaze naturale americane Europei (sub formă de LNG) contextul închiderii robinetului de la Kremlin.

Potrivit experților consultați de Business Insider, din cauza creșterii prețurilor la gaze, exporturile din Statele Unite către Europa le aduc companiilor americane profituri uriașe. Cererea a explodat după ce Rusia a redus masiv livrările către statele UE, iar până la 1 noiembrie, statele Uniunii trebuie să-și umple la 80% din capacitate rezervele de gaze.

”Nu mai vorbim de o marjă de profit, ci de un multiplicator”, spune Lauren Segalen, bancher de investiții în domeniul energiei. ”E nebunesc.”

Profit de peste 300%

Potrivit lui Segalen, companiile pot umple în SUA un cargou cu gaz natural lichefiat pentru circa 60 de milioane de dolari iar apoi îl vând în Europa cu 275 de milioane. Cumpărătorii care au semnat contracte înainte de actuala criză a energiei, la prețuri mult mai mici, obțin, de asemenea, profituri uriașe, scrie Business Insider.

Potrivit companiei de analiză Vortexa, fiecare transport transatlantic de LNG aduce profituri de circa 150 de milioane de dolari. Printre marii actori care cumpără și vând gaze americane sunt atât giganți energetici europeni, ca TotalEnergies din Franța, dar și traderi ca Trafigura sau Gunvor.

De pildă, TotalEnergies, companie care este prezentă și în România, a realizat, în prima jumătate a lui 2022, un EBITDA mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2021.

Furnizorii pierd bani

La ora actuală, aproape 60% din exporturile de LNG din Statele Unite au ca destinație Europa – de trei ori mai mult ca anul trecut.

Pe de altă parte, acest profituri sunt limitate la anumiți jucători din sectorul energiei. Furnizorii, de pildă, aveau marje de profit de circa 5% din valoarea unei facturi înainte de această criză, iar acum mulți dintre ei merg în pierdere.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri