Chimcomplex SA Borzești, principalul producător de substanțe chimice din regiune a anunțat că își suspendă activitate apentru 14 zile, din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Decizia a intrat deja în vigoare începând cu data de 18 august 2022.

„Chimcomplex S.A. informează investitorii în legătură cu închiderea temporară a activității de producție în cadrul platformei industriale Borzești pe o perioada de 14 zile începând cu dată de 18.08.2022, având în vedere prețurile în creștere la energie electrică și gaze naturale. Contractele individuale de muncă ale salariaților afectați de încetarea temporară a activității se suspendă în această periodă, aceștia urmând să primească o indemnizație de 75% din salariul de baza, conform prevederilor legale aplicabile și contractului colectiv de muncă. Vom ține la curent investitorii în legătură cu evoluția situație”, se arată într-un raport al companiei de la Bursa de Valori București (BVB).

Primele 6 luni ale anului 2022 au generat rezultate pozitive pentru Chimcomplex, principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, compania raportând un profit net de 165 milioane lei (33,5 milioane de Euro), cu o cifră de afaceri de 1.222 miliarde lei (247 milioane de euro).

În primul semestru al anului, poliolii– polieteri au avut o pondere de 56% în total vânzări, aceștia fiind produse cu impact major în procesul de decarbonare. Produsele clorosodice au avut o pondere de 33% în total vânzări, urmate de oxo – alcooli cu 4%. Vânzările pe piața externă, în cea mai mare pare adresate piețelor din Uniunea Europeană au reprezentat în semestrul I aproximativ 90,79% din totalul vânzărilor. Cheltuielile din exploatare au crescut în 2022 din cauza prețurilor de achiziție ale materiilor prime și utilităților, care au avut un trend ascendent în perioada ianuarie-iunie 2022. Rata de creștere a acestora fiind mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite Chimcomplex, se arată în raportul cu rezultatele financiare de la BVB.

Cu toate acestea, profitabilitatea companiei s-a diminuat astfel în primele 6 luni ale anului 2022, obținânduse un profit net în scădere cu 42% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

“Strategia noastră dă rezultate bune și arată performanță operațională. Cu toate acestea rezultatele financiare sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2021 ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Este esențial acum să
avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine și invadează piața României și a țărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit și
mai mare al balanței comerciale a României. În acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua și în semestrul II 2022. Ca și alte companii din industrie avem nevoie de intervenția statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz
şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producției și optimizarea structurii organizaționale”, au declarat reprezentanții companiei, potrivit sursei citate.

În anul 2021 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,244 miliarde de lei.

Sursa foto: Facebook / Chimcomplex S.A. Borzesti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri