31 August 2022

ITA Airways, linia aeriană de stat din Italia, ar putea fi vândută unui fond de investiții american



Italia ar putea vinde ITA Airways fondului american de private equity Certares.

Guvernul Italiei a ales oferta fondului american de private equity Certares (sprijinită de Air France-KLM şi Delta Air Lines) pentru a demara negocieri exclusive privind vânzarea unei participaţii majoritare deţinute la compania de stat ITA Airways (fosta Alitalia), a anunţat miercuri Ministerul de Finanţe, Daniele Franco, transmite Reuters.

Obiectivul autorităţilor de la Roma viza finalizarea tranzacţiei în această vară, dar apoi a cerut celor două consorţii rivale să-şi revizuiască ofertele iniţiale, apreciind că acestea nu îndeplinesc ţintele sale.

În urma tranzacţiei, Ministerul de Finanţe va deţine "cel puţin" o participaţie de 40% şi va avea dreptul de a numi preşedintele şi de a-şi exercita dreptul de veto în privinţa unor "alegeri strategice", au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acestea adaugă că Executivul Italiei vrea să semneze un acord preliminar până pe 10 septembrie. Oferta Certares a concurat cu cea prezentată de gigantul din transportul maritim MSC, împreună cu operatorul aerian german Lufthansa.

Compania aeriană este controlată de stat în proporţie de 100%, după mai mulţi ani de tentative fără succes de găsire a unui cumpărător.

Potrivit unor surse financiare, valoarea companiei ITA Airways este cuprinsă între 1,2 şi 1,4 miliarde de euro.



Citeste si