Implementarea sistemului garanție-returnare, prin care consumatorii vor plăti, respectiv primi înapoi garanția pentru o serie de ambalaje ce vor intra în circuitul de colectare și reciclare realizat la nivel național, a suferit mai multe amânări, ultima dată anunțată fiind 1 octombrie. Un nou termen pentru darea acestuia în folosință pare însă să se profileze, timp în care retailerii fac pregătiri pentru a achiziționa echipamentele necesare în vederea operaționalizării.

"În HG-ul (hotărâre de guvern, n.r.) care prevedea organizarea acestui sistem garanție-returnare data era 1 octombrie 2022, a declarat pentru wall-street.ro Mario Crețu", membru în consiliul de supraveghere ReturRO, compania care va administra sistemul garanție-returnare.

Dar pentru că este un sistem extrem de complex, a explicat acesta, și pentru că sunt implicați foarte mulți actori, producători, retaileri, precum și Ministerul Mediului, dar și pentru că România este o țară mare, neputându-se compara cu țări relativ mici în care s-a implementat sistemul, cum ar fi țările scandinave, toată această amânare se datorează nevoii de a implementa cât mai bine acest sistem extrem de complex.

Astfel, a arătat Mario Crețu, din informațiile pe care le deține acesta urmează să apară un nou HG, iar sistemul va fi funcțional de anul viitor.

"Nu știu exact data, însă un nou HG urmează să apară săptămâna viitoare și va clarifica exact data de intrare în vigoare a acestui sistem", a subliniat acesta pentru wall-street.ro.

Între timp, însă, a explicat Mario Crețu, toți colegii săi din retail au făcut și fac investiții la ora actuală pentru instalarea acelor Reverse Vending Machines (RVM, n.r.), care vor primi recipientele, mai precis recipiente între 0 și 3 litri, PET, doze de aluminiu și sticlă.

Acesta a concluzionat spunând că toți colegii săi din retail au în curs proiecte de instalare a unor astfel de aparate, până când sistemul va funcționa existând și posibilitatea de a se face colectare manuală, astfel încât clienții să beneficieze de număratul și primirea garanției respective.

Recent, reprezentanții Kaufland au arătat, spre exemplu, că fiecare dintre magazinele grupului are cel puțin câte un RVM instalat.

Sursa foto: Facebook / Mario Cretu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri