16 Decembrie 2022

GreenWEEE, implicată într-un proiect care va detecta bateriile din deșeurile electrice și electronice cu ajutorul inteligenței artificiale



GreenWEEE International anunță participarea în proiectul ”GRINNER”, finanțat prin programul Horizon Europa al Uniunii Europene, ce are drept scop detectarea bateriilor din echipamentele electrice și electronice pentru a preveni incendiile cauzate de acestea la instalațiile de reciclare.

Proiectul GRINNER dezvoltă o tehnologie de detectare a bateriilor bazată pe sisteme de inteligență artificială (AI) ce utilizează date de la detectoare de raze X pentru a localiza bateriile în fluxul de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri) pe instalațiile de reciclare. Soluția GRINNER include, de asemenea, folosirea unui sistem robotizat pentru îndepărtarea automată (preluare și plasare) în siguranță a bateriilor înainte de faza de mărunțire în instalații.

”Bateriile sunt tot mai des folosite în noile produse electrice și electronice, majoritatea fiind încapsulate, ceea ce reprezintă pentru noi, reciclatorii, o mare provocare deoarece sunt aproape imposibil de identificat vizual și de îndepărtat. Acest proiect va juca un rol esențial în îmbunătățirea fluxului de sortare a deșeurilor de echipamente mici ce conțin baterii, dar și a procesului de reciclare, ceea ce înseamnă și minimizarea riscului de explozie și foc provocat de baterii", a declarat Marius Costache, Director General GreenWEEE.

Scopul proiectului este să reducă impactul uneia dintre problemele majore care afectează în prezent lanțul de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), anume incendiile provocate de baterii. Astfel de incendii afectează instalațiile de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice la nivel mondial, afectând mediul înconjurător, acționând ca o barieră puternică pentru a face Europa circulară și neutră în emisii de CO2.

Sistemul GRINNER va conține echipamente hardware si software care vor detecta DEEE-urile cu baterii și un robot care, pe baza inteligentei artificiale (AI), va identifica, prelua și îndepărta automat aceste deșeuri înainte de a ajunge în punctul de mărunțire al procesului de reciclare.

Bateriile pot fi găsite în electrocasnice mici, echipamente IT și de telecomunicații, care sunt adesea colectate în comun cu alte deșeuri: țigări electronice, MP3 playere, digipass-uri, periuțe de dinți electrice, irigatoare orale, camere video, lacăte, POS-uri, etichete electronice de preț etc.



Citeste si