GreenWEEE International, liderul de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) face parte din proiectul ”GRINNER” ce are drept scop detectarea bateriilor din echipamentele electrice și electronice pentru a preveni incendiile cauzate de acestea la instalațiile de reciclare.

GreenWEEE este parte din consorțiul GRINNER, format dintr-o echipă interdisciplinară de experți din șapte organizații de cercetare și industrii din același număr de țări europene, condusă de LYNQ, o companie specializată în producție de software.

Cum funcționează tehnologia de detectare a bateriilor

Proiectul GRINNER, lansat pe 1 septembrie 2022, dezvoltă o tehnologie de detectare a bateriilor bazată pe sisteme de inteligență artificială (AI) ce utilizează date de la detectoare de raze X pentru a localiza bateriile în fluxul de DEEE-uri pe instalațiile de reciclare. Soluția GRINNER include, de asemenea, folosirea unui sistem robotizat pentru îndepărtarea automată (preluare și plasare) în siguranță a bateriilor înainte de faza de mărunțire în instalații.

Atunci când unele tipuri de baterii aflate în interiorul DEEE-urilor, în special litiu-ion (Li-ion) și hidrură de nichel-metal (NiMH) sunt deteriorate, se aprind sau explodează cauzând incendii.

Scopul proiectului este să reducă impactul uneia dintre problemele majore care afectează în prezent lanțul de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), anume incendiile provocate de baterii. Astfel de incendii afectează instalațiile de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice la nivel mondial, afectând mediul înconjurător, acționând ca o barieră puternică pentru a face Europa circulară și neutră în emisii de CO2.

Marius Costache, Director General GreenWEEE declară: ”Bateriile sunt tot mai des folosite în noile produse electrice și electronice, majoritatea fiind încapsulate, ceea ce reprezintă pentru noi, reciclatorii, o mare provocare deoarece sunt aproape imposibil de identificat vizual și de îndepărtat. Acest proiect va juca un rol esențial în îmbunătățirea fluxului de sortare a deșeurilor de echipamente mici ce conțin baterii, dar și a procesului de reciclare, ceea ce înseamnă și minimizarea riscului de explozie și foc provocat de baterii.

Primul sistem robotizat automatizat capabil să detecteze bateriile

Mark Gregory, CEO al LYNQ: „Proiectul va dezvolta și va aduce pe piață primul sistem robotizat automatizat capabil să detecteze bateriile încorporate în deșeurile electronice. Testele și implementarea vor avea loc la fabrica GreenWEEE din România. Anticipăm că această tehnologie va fi extrem de eficientă și va avea drept rezultat reducerea costurilor directe pentru operatori, minimizând în același timp impactul asupra mediului.”

Bateriile pot fi găsite în electrocasnice mici, echipamente IT și de telecomunicații, care sunt adesea colectate în comun cu alte deșeuri: țigări electronice, MP3 playere, digipass-uri, periuțe de dinți electrice, irigatoare orale, camere video, lacăte, POS-uri, etichete electronice de preț etc.

Sistemul GRINNER va conține echipamente hardware si software care vor detecta DEEE-urile cu baterii și un robot care pe baza inteligentei artificiale (AI) va identifica, prelua și îndepărta automat aceste deșeuri înainte de a ajunge în punctul de mărunțire al procesului de reciclare.

GreenWEEE face parte din grupul integrat de reciclare GreenGroup și își desfăsoară activitatea în două fabrici în România (la Buzău și la Câmpia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100,000 de tone/an, cu o investiție totală de 25 milioane de euro. Compania reciclează toate categoriile de deșeuri menționate în legislație, baterii și acumulatori uzați, cabluri și componente din industria automotive.

Sursa foto: GreenWEEE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri