Eurohold Bulgaria, proprietarul asiguratorului Euroins, a reacționat în urma speculațiilor apărute în spațiul public în ultimele zile, care au adus în atenție situația companiei și a pieței RCA, în special după ce ASF a majorat prețurile de referință pentru aceste polițe, afirmând că este regretabil că filiala locală a devenit ținta acestor speculații.

Într-un comunicat remis redacției, legat de cele mai recente afirmații și speculații în spațiul public, Еurohold Bulgaria AD, proprietarul Euroins Insurance Group AD (EIG), a anunțat că a consolidat recent poziția financiară a Euroins România, unitatea EIG, care are acum un raport SCR (Cerința de Capital de Solvabilitate) de 160% și un MCR (Cerința de Capital Minim) de 300%.

În 2022, Euroins România a achitat despăgubiri pentru 160.000 de dosare de daună pentru accidente produse în România și în străinătate, în valoare de peste 1,6 miliarde de lei. Euroins România are acorduri de plată directă cu peste 1.000 de service-uri auto din România, cărora termenul mediu de plată este între 5 și 10 zile, mult mai rapid decât obligația legală de plată în 30 de zile.

Aproape 80% dintre acțiunile în instanță în care este implicată societatea Euroins România sunt îndreptate împotriva unui număr foarte mic de service-uri și clienți ai acestora, și toate au ca obiect de litigiu operațiuni de reparații facturate la valori de peste 3 ori peste prețurile medii de piață.

Kiril Boshov: Speculații afectează negativ nu doar grupul nostru, ci și piața

Kiril Boshov, președintele Consiliului Director al Eurohold, acționarul Euroins Romania SA, a declarat că speculațiile apărute în piață, afectează imaginea companiei și a pieței de asigurări, dar speră că autoritățile vor vedea eforturile companiei de a-și consolida poziția.

“Ne exprimăm îngrijorarea și surprinderea față de nesiguranța creată în ultimele săptămâni de diverse situații și elemente speculate în spațiul public și care afectează negativ nu doar Grupul și filiala noastră din România, ci și întreaga industrie de asigurări din România.

Într-un stat european guvernat de legi naționale și europene, este regretabil că unul dintre jucătorii cheie hotărâți să contribuie la stabilitatea pieței asigurărilor, cu asemenea indicatori financiari, a devenit ținta speculațiilor din cauza neajunsurilor create de doar câteva persoane care, prin practicile lor, au afectat și continuă să afecteze pe toți și mai ales pe cetățeni.

Suntem încrezători că autoritățile statului român au capacitatea de a discerne și analiza toate acțiunile întreprinse de compania noastră încă de la intrarea pe piața românească în 2007 pentru a întări și consolida Euroins”, a declarat Kiril Boshov,

Compania susține că în 2022, Euroins România a plătit peste 300 de milioane de lei reprezentând impozite și contribuții către diferite autorități și instituții, inclusiv aproape 70 de milioane de lei reprezentând finanțare (contribuție specială) acordată FGA pentru acoperirea pagubelor cauzate de falimentul City Insurance.

Euroins România a semnat recent un nou acord de reasigurare cu EIG Re EAD, un reasigurător cu 20 de ani de experiență care face parte din EIG Group, ceea ce reprezintă o măsură comună pentru toate marile grupuri de asigurări, dintre care unele operează și pe piața românească. EIG RE face parte, de asemenea, din Grupul Eurohold, care are venituri anuale de peste 3 miliarde de euro și active de 2 miliarde de euro. Valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).

Euroins, supusă mai multor controale

Compania de asigurări a fost auditată de ASF, dar oficialii Euroins mai spun că, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) efectuează propriul audit, în timp ce acționarii (BERD și Eurohold) au angajat una dintre cele mai mari companii din lume pentru a efectua un audit independent al activității de reasigurare.

„Eurohold consideră că în contextul general actual, întrucât operam cu toții pe o piață matură, ar fi o opțiune înțeleaptă pentru orice companie de asigurări să se abțină de la creșterea prețurilor în lipsa unor motive raționale temeinice, pentru a încerca să protejeze cât mai bine consumatorii români. În acest sens, atitudinea unor persoane și publicații, care creează dezbateri artificiale pe piață, este surprinzătoare, deoarece acţionează spre creșterea insecurității consumatorilor și a prețurilor primelor RCA, ceea ce poate duce la o criză economică fără temei real”.

Conducerea Eurohold a mai spus, în comunicatul citată, că își respectul față de toate autoritățile române, autoritățile de reglementare și piața în ansamblu. Conducerea holding-ului este preocupată de acțiunile mai multor experți din sectorul asigurărilor și de competența și profesionalismul acestora.

„Conducerea Grupului speră ca astfel de experți, care încearcă să destabilizeze piața asigurărilor din România prin interpretări personale, să suporte rigorile legii”, au mai spus cei de la Eurohold.

Anterior, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, pe fondul scumpirilor RCA, că ASF împreună cu Guvernul "vor lua cea mai bună decizie" în legătură cu poliţele RCA, dar a spus și că sunt semnale din piață că ar putea fi anunțat un nou faliment, de aici și creșterea prețului de referință a polițelor RCA.

"Există anumite semnale pe piaţă că ar exista această posibilitate (ca o firmă fie aproape de faliment - n.r.). A mai existat acest precedent. Eu ce vă pot răspunde este din precedentul care a fost, City Insurance, cam aşa ceva, unde statul a intervenit. Sunt ferm convins că şi de această dată cei de la ASF împreună cu Guvernul vor lua decizia cea mai bună (ca preţul să fie stabilizat - n.r.). Dacă este o decizie printr-o ordonanţă de urgenţă, ea va veni în Parlament", a spus Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Ciucă a anunțat că Euroins va avea loc de manevră

O altă declarație care a creat agitație la Eurohold a fost și cea a premierului Nicolae Ciucă. Acesta a spus că „fie Euroins va intra în insolvență, fie ASF va oferi spațiu pentru recapitalizare”, au declarat surse guvernamentale pentru Știripesurse.

Sursa foto: Eurohold

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri