Euroins Insurance Group (EIG) a anuntat ca si-a majorat capitalul social cu peste 80 de milioane de euro, iar o parte din acest bani urmeaza a fi folositi, potrivit grupului bulgar de asigurari, pentru a sustine si subsidiara Euroins din Romania, aflata din luna octombrie 2015 in procedura de redresare financiara pe baza de plan, deschisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Ca urmare a deciziei de a mari capitalul social cu 100 de milioane de euro, luata in cursul Adunarii Generale a Actionarilor din 19 noiembrie, actionarul majoritar al grupului, Eurohold Bulgaria, a subscris partea sa din cresterea de capital pe 29 decembrie, in valoare totala de 82,14 milioane de euro in actiuni noi. Restul de 17,88 milioane de euro urmeaza sa fie subscrise de catre celalalt actionar, Basildon Holding, cu sediul in Luxembourg - care face parte din fondul de private equity Global Finance. In cazul in care Basildon Holding nu isi subscrie cota parte din noile actiuni, Eurohold Bulgaria va subscrie in locul sau suma necesara pana cand marirea de capital votata in AGA este realizata integral", se arata in comunicatul Euroins.

In continuare se mentioneaza ca "fondurile obtinute in urma maririi de capital al Euroins Insurance Group vor fi utilizate pentru a sustine subsidiarele holdingului precum si pentru finantarea extinderii grupului". "Ca urmare a deciziei din 29 decembrie, holdingul de asigurari a transferat 80 de milioane de lei, din marirea sa de capital, subsidiarei sale din Romania, urmand ca restul de 120 de milioane de lei sa fie varsati in cursul primului trimestru din 2016. Am solicitat deja aprobarea din partea ASF", a declarat Kiril Boshov, CEO Euroins.

Asiguratorul precizeaza, de asemenea, ca acum "cu cele 80 de milioane de lei angajate deja de Euroins Insurance Group, cresterea de capital a Euroins Romania din ultimul an se cifreaza la 175 de milioane de lei, reprezentand una din cele mai mari cresteri de capital social din sectorul asigurarilor, de anul acesta. Cele 100 de milioane de euro aduse la capitalul grupului confera acestuia capacitatea de a sustine pe deplin operatiunile din Romania, in viitor".

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a deschis la jumatatea acestei luni in cazul Euroins procedura de redresare financiara pe baza de plan, societatea de asigurari avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an, in pofida faptului ca actionarii bulgari ai Euroins au solicitat ASF in luna august sa tina cont de toate eforturile de redresare facute dupa 30 iunie 2014, data luata in calcul la evaluarea capitalului.

In decizia ASF, publicata in Monitorul Oficial, se arata ca rezervele companiei erau, la finalul lunii martie, cu 230 de milioane de lei mai mici decat trebuia. Astfel, Euroins, care are cele mai multe polite RCA din Romania, a intrat in procedura de redresare financiara pentru ca nu a facut rezerve de dauna pentru fiecare dosar avizat. Sau, daca le-a facut, a pus deoparte sume mai mici decat trebuia, mai arata publicatia citata.

Cu toate acestea, actionarii Euroins vin si arata ca rezerva medie de dauna este mai mare decat dauna medie platita, iar frecventa daunelor pe segmentul RCA a scazut cu peste 30%. In sprijinul acestor situatii trebuie mentionat ca Euroins, prin Decizia ASF nr.927/15 mai 2015, si-a majorat capitalului social cu suma de 93 mil. lei, de la valoarea de 137 mil. lei la 230 mil. lei.

Dar, ASF nu prea a luat in calcul "eforturile de redresare" le Euroins, dupa data de 30 iunie 2014, iar la jumatatea lunii iunlie anul curent, au venit si rezultatele evaluarii activelor si pasivelor facute de catre auditori independenti la 13 mari asiguratori, care a relevat ca Astra Asigurari, AXA, Carpatica Asig, Euroins si EximAsig aveau un deficit de capital agregat de 467 milioane euro (la 30 iunie 2014). Drept urmare, ASF a hotarat ca ultimele doua - Astra Asigurari si Euroins, trebuiau sa prezinte, pana la 4 august, o serie de planuri prin care sa fie stabilite masurile pe care acestea societati le vor lua pana la 15 octombrie 2015 (data intrarii in redresare financiara a Euroins, societatii Astra Asigurari fiindu-i deja retrasa licenta de functionare).

Dar, planul de masuri prezentat de Euroins pe data de 4 august 2015 nu a fost pe placul ASF pentru ca nu raspundea in intregime necesitatilor de ajustare rezultate din exercitiul de evaluare a activlor si pasivelor. Planul de masuri prezentat initial prevede ca aspecte esentiale ale rectificarilor, urmare a exercitiului, doua majorari de capital social de cate 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum si un nou contract de reasigurare pentru RCA.

Din analiza aspectelor mentionate a fost evidentiat faptul ca termenele propuse de societate in calendarul majorarilor de capital social depasesc termenul de 3 luni de la data publicarii rezultatelor exercitiului (15 octombrie 2015), iar suma totala prezentata de companie in acest calendar de majorari este insuficienta pentru restabilirea atat a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cat si a fondurilor proprii (Solvabilitate II). Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de masuri in vederea reanalizarii.

De asemenea, Consiliul ASF a avut in vedere identificarea, pe baza situatiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de actionarii societatii pentru luna octombrie a acestui an, in contextul cerintelor suplimentare de lichiditate si de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II. In cel mult 20 de zile de la data comunicarii prezentei decizii, Consiliul de Administratie al Euroins are obligatia de a depune la ASF planul de redresare care sa includa atat o estimare a resurselor financiare cu care se intentioneaza corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cat si un program de stingere a datoriilor.

Toate acestea, desi, Euroins a anuntat ca Adunarea generala a actionarilor a votat pe 8 octombrie anul curent marirea capitalului social al societatii cu 200 de milioane de lei, documentatia fiind inregistrata la Registrul Comertului pe 12 octombrie.

Euroins a revendicat prima pozitie in piata asigurarilor auto obligatorii (RCA) la finele primului semestru, urcand de pe locul trei, la finele lui 2014, cu o cota de piata de 25,56% din volumul total de prime brute subscrise pe RCA, subscrieri de aproximativ 343 milioane de lei si circa 1,2 milioane de contracte noi in vigoare, potrivit datelor publicate de ASF.

Sursa foto: Filipe Frazao / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri