Grupul Enel a înregistrat în 2022 un venit net ordinar de 5,391 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% faţă de anul anterior, dar peste estimarea comunicată pieţelor financiare, de 5-5,3 miliarde de euro.

EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) ordinar a fost de 19,683 miliarde de euro (+2,5% faţă de 2021), peste previziunile Grupului comunicate pieţelor financiare, de 19-19,6 miliarde de euro.

"Creşterea se datorează performanţei pozitive a activităţii integrate, care a luat în calcul activităţile de producere a energiei termice şi de trading, Enel Green Power, retail şi Enel X, împreună cu performanţa pozitivă a Enel Grids. De asemenea, merită subliniată evoluţia favorabilă a cursului de schimb valutar", afirmă compania.

Totuși, italienii au vândut toate activele din România (cu excepția unei firme de trading) către grecii de la PPC, pentru 1,26 miliarde de euro. Tranzacția a fost oficializată în martie 2023.

De ce a ieșit Enel din România

În noiembrie 2022, Enel a anunțat că va ieși din România în cadrul unui plan mai amplu de repoziționare.Gigantul italian intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria, care în septembrie 2022 atinsese un nivel record de aproape 70 de miliarde de euro.

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active - care vizează România, Argentina şi Peru - va fi realizată până la finalul lui 2023. După finalizarea vânzărilor de active, Enel intenţionează să se concentreze pe pieţele sale de bază din Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

PPC (Public Power Corporation, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού), este cea mai mare companie de electricitate din Grecia. Inițial de stat, la ora actuală are un acționariat majoritar privat. În 2021 a avut o cifră de afaceri de 5,7 miliarde euro și deținea active evaluate la aproape 18 miliarde de euro.

Grecii au operațiuni atât în domeniul energiei electrice, cât și al gazelor naturale și al regenerabilelor – unde se pot lăuda că au construit prima fermă eoliană din lume, acum peste 40 de ani. În acest moment au aproximativ 7,5 milioane de clienți – față de 3 milioane de clienți, câți are în portofoliu Enel România. Însă numărul de clienți din Grecia s-ar putea reduce cu aproape 4 milioane, din cauză unor noi măsuri care impun un plafon de 50% pentru cota de piață a furnizorilor, potrivit Kathimerini.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri