Împrumutul va sprijini finanțarea necesarului de lichidități al companiei.

”Grupul Electrica, prin operatorul Distribuţie Energie Electrică România (DEER), a încheiat un contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Împrumutul de 180 de milioane lei, garantat de compania mamă, Electrica, va sprijini finanţarea necesarului de lichidităţi al operatorului. DEER va continua activitatea de distribuţie de energie electrică către consumatorii români fără întreruperi şi, totodată, va continua investiţiile în reţeaua de electricitate pentru a asigura integrarea producţiei suplimentare de energie regenerabilă”, anunţă compania.

Grupul Electrica a raportat pentru anul 2022 un profit net la nivel consolidat de 558,8 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 552,9 milioane de lei în 2021, rezultatul fiind generat, în principal, de performanţa segmentului de furnizare şi, în plan secundar, de aplicarea noilor reglementări cu privire la consumul propriu tehnologic. Însă o mare parte din sumele trecute la încasări vin din capitalizare - ele nu au fost efectiv încasate de companie, ci vin tocmai din viitoarele majorări ale tarifelor de distribuție. De aceea a apărut chestiunea necesarului de lichidități.

“Având în vedere strategia de diversificare a surselor de finanţare de la nivelul Grupului Electrica în contextul finanţării activităţii curente, a prefinanţării schemei de sprijin, dar şi a finanţării oportunităţilor de dezvoltare a afacerii, precum şi a planurilor de investiţie în reţeaua de distribuţie, continuarea parteneriatului cu BERD ne permite, prin acest nou credit la termen, să refinanţăm o parte din diferenţa de preţ a energiei electrice pentru CPT cu o maturitate de 5 ani, aliniată cu recuperarea acestei diferenţe prin tarife aşa cum este prevăzută prin OUG 153/2022. BERD rămâne unul din partenerii strategici al Grupului Electrica, fiind alături de noi încă de la listare”, afirmă Alexandru Chiriţă, Director General Electrica.

Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,85 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri