Cea mai mare companie din domeniul energiei din Europa de sud-est a redus producția de țiței și gaze naturale în trimestrele 2 și 3. Marja de rafinare a crescut în ultimele luni, după o cădere bruscă în vară.

Conform unui trading update publicat de OMV Petrom, producția totală de hidrocarburi a grupului a scăzut în T2 și T3 2023 la 113,7, respectiv 113,5 mii bep/zi, de la peste 116 în T1 și peste 118 la finalul anului trecut. Iar la sfârșitul anului 2021, producția totală de hidrocarburi a companiei depășea 122 mii bep/zi .

Producția de țiței și condensat a OMV Petrom a ajuns la 54 mii bep/zi în trimestrul al treilea. Este o scăderea semnificativă față de 56 mii bep/zi, cât se înregistrau la începutul acestui an. Producția de de gaze naturale a coborât la 59,5 – anul trecut depășind în medie 60 mii bep/zi.

Și vânzările grupului OMV Petrom au scăzut, fiind sub 110 mii bep/zi în ultimele două trimestre, în vreme ce în T1 și anul trecut erau constant peste acest prag.

Pe de altă parte, marja de rafinare a revenit în T3 la un nivel aproape de 17 dolari/bbl, în vreme ce în T2 scăzuse aproape la 11. Acest parametru indică diferența dintre prețul cu care o rafinărie vinde produsele petroliere și cel cu care cumpără materia primă (țițeiul brut). OMV Petrom calculează marja de rafinare luând în considerare randamentele, evoluția prețului țițeiului, pierderile, dar nu și costurile cu utilitățile sau cu certificatele verzi. Valoarea este totuși în scădere: în T2 2022, marja ajunsese la valoarea record de 24,44 dolari/bbl.

Și producția de energie electrică a centralei de la Brazi a revenit la normal, după ce în trimestrul 2 a fost zero, din cauza unei revizii în cursul căreia a fost oprită.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din regiune și a doua ca mărime după cifra de afaceri.

Sursa foto: OMV Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri