Auzim deseori în discursul public vorbindu-se despre economia României în termenii unui declin evident față de perioada comunistă. Cifrele arată, însă, o realitate aflată exact la extrema cealaltă: în ultimii ani, companiile, dar și băncile, din țara noastră au ajuns să fie printre cele mai mari din regiune.

Un raport al analiștilor SeeNews arată că dincolo de discursurile în care ne plângem de milă și invocăm ”Epoca de aur” a lui Ceaușescu, companiile românești domină de fapt la nivel regional. Raportul ia în calcul Europa de sud-est (cu excepția Greciei), pe baza rezultatelor financiare de la finalul lui 2021, iar cifrele arată clar o dominație a firmelor din România în regiune. Calculele noastre arată, de altfel, că lucrurile nu s-ar schimba fundamental nici dacă am include Grecia

Companiile din România domincă clasamentul regional

Astfel, după cifra de afaceri, primele 3 companii din regiune sunt din țara noastră: OMV Petrom, Dacia și OMV Petrom Marketing. Producătorul de mașini a condus mult timp în clasamentul firmelor sud-est-europene, dar criza energiei a readus OMV Petrom pe primul loc, după 7 ani. Pe 4 este Petrol din Slovenia, iar pe 5 Aurubis din Bulgaria. Companii din țara noastră mai apar pe locul 7 (Lidl România), 11 (Kaufland România), 14-16 (Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream și BAT România) și 19 (Ford România).

Dacă Grecia ar fi introdusă în acest clasament, OMV și Dacia ar coborî doar cu o poziție, fiind depășite, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, de gigantul HELLENiQ ENERGY. Profitul grecilor a fost însă destul de mic în 2021, de numai 340 de milioane de euro, adică sub cel al OMV Petrom.

De altfel, cele mai profitabile companii din regiune au fost din țara noastră: Hidroelectrica (614 milioane de euro) și OMV Petrom. Pe 3 este firma care operează centrala nucleară de la Kozlodui (Bulgaria), dar pe locurile 4 și 5 ale clasamentului găsim Romgaz și Dedeman, iar pe 7, Liberty Galați.

Hidroelectrica, cea mai profitabilă; CE Oltenia, la polul opus

Hidroelectrica a fost chiar peste Coca-Cola Hellenic, cea mai profitabilă companie elenă, care a obținut un profit net de circa 415 milioane de euro în 2021. Deci este foarte plauzibil ca în 2021 Hidroelectrica să fi fost cea mai profitabilă companie din tot sud-estul Europei, inclusiv Grecia.

Tot o companie românescă conduce însă și în topul pierderilor – este vorba despre Complexul Energetic Oltenia, cu peste 300 de milioane de euro pe minus. Pe hârtie, cel puțin, CE Oltenia și-a revenit anul acesta, cu un profit net de peste 700 de milioane de euro. Dar gigantul energetic a ieșit pe plus mai mult scriptic, din banii primiți de la stat pentru achiziționarea certificatelor de emisii și pentru că a putut păstra dividendele, în loc să le verse la buget.

Tot pe pierdere în 2021 au fost Electrica Furnizare, Rompetrol Rafinare, Vodafone România, Continental România, Dante Internațional (eMAG), Profi Rom Food, Enel Energie și Arctic. Practic, 9 din 10 companii din Europa de sud-est cu cele mai mari pierderi au fost din țara noastră - iar faptul că absolut toate operează fără probleme și doi ani mai târziu spune multe despre forța economiei noastre.

Compania din România care a crescut de 18 ori într-un an

O companie din țara noastră cu o creștere spectaculoasă - cea mai mare la nivel regional și singura cu un procent din 4 cifre - a fost ADM România Trading, o subsidiară a Archer Daniels Midland, un trader de cereale din Statele Unite. Cifra de afaceri a ADM a crescut de 18 ori în 2021 față de 2020; firma a devenit al doilea importator de cereale din țară și s-a extins și în Serbia. A ajuns unul dintre cei mai mari operatori portuari din țara noastră, implicat atât în comerțul cu cereale și floarea soarelui, cât și în cel cu cărbune și minereu de fier.

Practic, în 2021 cifra de afaceri a ADM a depășit 800 de milioane de euro, iar în 2022 s-a apropiat de 900 de milioane, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. În topul celor mai dinamice companii din regiune mai apare și Interbrands Orbico, parte din cel mai mare jucător pe piața de distribuție FMCG europeană.

Banca Transilvania, cea mai mare din regiune încă din 2018

În clasamentul băncilor din sud-estul Europei conduce (încă din 2018) Banca Transilvania, cu active care depășeau 25 de miliarde de euro la nivelul anului 2021. Aceasta e urmată de BCR, care a reușit să depășească Zagrebacka (filiala croată a Unicredit). De asemenea, profitul BT a fost cel mai mare din sud-estul Europei - peste 362 de milioane de euro

Pe locul 5 este BRD, pe 9, Raiffeisen iar pe 10, ING. La un loc, băncile din România au deținut cam o treime din activele din regiune (excluzând Grecia) și au generat 37% din profituri – adică peste 1,6 miliarde de euro. Aici nu ne putem totuși compara cu elenii: Piraeus, cea mai mare bancă din Grecia, deține active de peste 3 ori mai mari decât cele ale Băncii Transilvania

Doar în materie de asigurări nu stăm bine la nivel regional. Aici, clasamentul este dominat de sloveni, Euroins fiind abia pe locul 3 în 2021 (iar la ora actuală, în procedură de faliment). Allianz-Tiriac, Omniasig și Groupama sunt totuși și ele în top 10.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri