Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat, în 2022, o creştere de 25,7%, faţă de anul anterior, iar cifra de afaceri pe fiecare angajat din domeniu a ajuns la peste 48.000 de euro, cu 50% mai mult în comparaţie cu anul 2019, arată datele incluse în studiul anual realizat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).

Conform raportului afacerile din industria de profil, pe plan local, au fost de 332 milioane de dolari, în cursul anului trecut, cea mai mare creştere înregistrată de la an la an din 2014 până la data analizată.

Două treimi dintre studiouri fac în continuare angajări, în general pentru poziții de junior.

"Această creştere va continua şi în 2023, 68% din cele 222 studiouri active în România reconfirmând continuarea angajărilor şi în anul curent, 26% din studiouri fiind deschise şi la ideea de a derula programe de internship. În jur de 60% din totalul noilor angajări din acest an au fost pentru poziţii de junior", notează sursa citată.

Rezultatele studiului de specialitate relevă faptul că formatul de muncă hibrid este preferat de 42% dintre firme şi doar 21% optează pentru modelul de muncă de la birou.

Care sunt cele mai importante jocuri și studiouri de jocuri din România

Anul trecut s-a înregistrat o creştere a numărului de jocuri dezvoltate cu participarea studiourilor din România. Astfel, printre cele mai notabile jocuri se află: FIFA 23 (Electronic Arts Romania) şi Metal Hellsinger (Funcom Romania).

Totodată, Assassin's Creed Mirage (Ubisoft Romania) şi EA Sports FC 24 (Electronic Arts Romania) erau în dezvolare în 2022 şi au fost lansate în această toamnă, iar dintre jocurile dezvoltate de studiourile independente româneşti care s-au bucurat de succes internaţional sunt: Trinity Fusion (Angry Mob Games), Wild Things: Animal Adventures (Amber Studio), Bear and Breakfast (Gummy Cat) şi Last Days of Lazarus (Darkania Works, GrimTalin).

"Industria locală continuă să se bucure de un interes considerabil din partea dezvoltatorilor internaţionali, dar şi din partea investitorilor. În 2022, studioul românesc Metagame a fost preluat de Fortis, iar Amber a reuşit să atragă o investiţie de 20 de milioane de dolari din partea fondului de investiţii Emona Capital", se menţionează într-un comunicat de presă al RGDA.

În topul celor mai importante zece companii româneşti din domeniu în 2022, în funcţie de cifra de afaceri, se află: Electronic Arts România, Ubisoft România, Amber Studio, Gameloft România, Green Horse Games, Playtika, Quantic Lab, Super Hippo Games/Nutaku, eRepublik şi Whyttest.

Sursa foto: Facebook / Ubisoft Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri