Preturile conservelor de legume si fructe se vor majora cu pana la 50%
"Seceta excesiva prelungita a avut efect dramatic asupra productiei de legume. Oferta redusa a facut ca preturile sa explodeze, ajungand fata de perioada anului trecut sa creasca de patru-cinci ori la varza, de trei ori la castraveti, de trei ori la rosii, la fel la ceapa, radacinoase si ardeioase", a spus, citat de NewsIn, Tanase.
Productia foarte scazuta de materii prime a facut ca fabricile de conserve sa lucreze mult sub capacitate, estimandu-se o productie de conserve la circa 30% din program, pentru acest an. "Spre comparatie, capacitatea de lucru a fabricilor de conserve a fost anul trecut de 65-70% din program", a precizat Tanase.
In 1989, in Romania fabricile produceau peste 400.000 de tone de conserve, aceasta cifra fiind in prezent de sub 100.000 de tone. Pentru anul acesta, Romconserv estimeaza o productie de 30.000-40.000 de tone de conserve, in timp ce anul trecut productia a fost de 160.000 de tone.
Potrivit lui Tanse, cel mai mult s-a redus productia de pasta de tomate, care, in 2006, a fost de doar 500-1.000 de tone, spre deosebire de 1989, cand productia insuma 80.000 de tone, din care 30.000 de tone erau comercializate in tara, restul la export . In prezent, consumul de pasta de tomate produsa in Romania este aproape inexistent, piata romaneasca fiind invadata de produse din China.
La Romconserv sunt afiliate 30 de unitati care asigura peste 70% din productia de conserve din Romania.