27 Decembrie 2007

Enel intentioneaza sa intre pe piata de productie de energie din Romania

Grupul italian Enel si-a incheiat extinderea prin achizitii si a inceput sa se concentreze asupra dezvoltarii operatiunilor sale din Romania si alte tari unde este prezent, urmarind sa intre si pe piata romaneasca de productie de energie, potrivit CEO Fulvio Conti, transmite Reuters, citat de NewsIn.

"Faza de extindere prin achizitii s-a incheiat cu Endesa si OGK-5", a declarat Conti saptamanalului italian de afaceri Borsa & Finanza, aparut sambata. "Dar aceasta nu a pus capat fazei de dezvoltare organica pe care o vom continua cu integrarea pe verticala a diferitelor piete pe care suntem prezenti", a spus el.

Conti a adaugat ca Enel va incepe sa plateasca datoria pe care a acumulat-o in urma achizitiilor, cu banii obtinut din emiterea de bonduri, vanzarea de active si fluxul de capital.

Enel si partenerul sau spaniol Acciona au cumparat anul acesta Endesa, cel mai mare producator spaniol de electricitate, tranzactie in valoare de 42,5 miliarde de dolari.

In Rusia, grupul italian a inceput sa cumpere actiuni la OGK-5, una dintre cele sase companii provenite din fostul monopol Unified Energy System (UES).

Conti a spus ca intentioneaza sa reproduca in Romania si alte tari modul cum Enel a operat in Rusia.
"Numai in Rusia detinem intregul lant: producerea de materii prime, tranformarea lor in energie si comercializarea acesteia", a spus el.

"In Romania, de exemplu, suntem doar in distributie, vrem sa intram pe piata de productie de energie", a spus el.

Vineri, Enel a obtinut permisiunea Comisiei Europene pentru a prelua Electrinca Muntenia Sud, tranzactie in valoare de 820 de milioane de dolari pe care o incheiase in 2006.

Dupa eforturile de achizitie, datoriile Enel se ridica la 57-58 de miliarde de euro, a spus Conti, apreciind ca este esential pentru grupa sa-si mentina ratingul "A" pentru a demonstra ca nu se extinde in detrimentul finantelor sale.

In 14 decembrie, Standard & Poor's a redus ratingul Enel de la "A" la "A-", citand slabirea profilului financiar al companiei.



Citeste si