8 Decembrie 2008

Angajatii de la Dacia se intorc la locul de munca, dupa 17 zile de vacanta fortata



Muncitorii Uzinei Dacia se intorc astazi la locul de munca, dupa o perioada de 17 zile in care au fost trimisi acasa, urmand ca, tot azi, sa se decida si soarta a aproximativ 600 de persoane, angajate pe perioada determinatã, ale caror contracte expira la 31 decembrie.

"Luni vor lucra toate schimburile. In cursul zilei vom avea o intalnire cu administratia, unde se va hotari programul sfarsitului si inceputului de an. Se va lucra, cert, cel putin trei zile, timp in care angajatii vor primi cadouri, tichetele si primele de sarbatori. Prima va fi de 460 lei net, adica 30% din salariul mediu brut. Tot luni vom fi informati ce se va intampla cu cei care au contracte de munca determinate. Anul 2008 se poate spune ca a fost unul cu profit pentru Uzina, dar in 2009 va fi foarte greu. Totul se ia de la zero. Exista posibilitatea ca platile de somaj tehnic sa se diminueze in 2009. Dupa cum stiti, oamenii sunt acum platiti cu 85% din salariu plus bonurile de masa", declarat viceliderul SAD, Ion Iordache, citat de Newsin.

Dacia si-a intrerupt productia in perioada 20 noiembrie-7 decembrie 2008, ca urmare a degradarii situatiei pe pietele auto, atat la export cat mai ales pe principala sa piata, Romania, si pentru a nu-si creste stocurile. In aceasta perioada, doar activitatea Sectiei CKD a continuat normal.

In cele 17 zile de somaj tehnic, in care s-au aflat aproximativ 11.000 de angajati dintr-un total de 14.000 de oameni, au fost nevoiti sa stea acasa si salariatii societatilor furnizoare de componente catre Uzina de automobile din Mioveni. Este vorba de societatile Leoni Mioveni, Leoni Pitesti, Johnson Control, Euro APS, Cortubi, Metal Impex, Maxiro, Piroux SRL, Matrice Dacia, Presate Dacia, Eurest SRL si A.S.I. (furnizor punti).

Situatia a aproximativ 600 de angajati de la Uzina Dacia, care lucreaza cu contracte de munca pe perioada determinata, va intra in discutie tot in cursul zilei de luni, cand se va stabili daca le vor fi prelungite sau nu aceste contracte. Contractele expira pe data de 31 decembrie 2008 si exista posibilitatea ca cei 600 de muncitori, dintr-un total de 2.800 de angajati temporar, sa ramana fara un loc de munca.



Citeste si