"Centrala hidroelectrica de la Movileni, amplasata pe raul Siret, are o putere instalata de 33,9 MW si va furniza 112,4 GWh de energie pe an. La proiectarea si realizarea acestui obiectiv s-a avut in vedere exploatarea potentialului hidroenergetic al Siretului prin construirea a doua noi hidrocentrale: Cosmesti si Movileni. De asemenea, amenajarea hidroenergetica va asigura debitele necesare pentru irigatii, alimentarea cu apa potabila a zonei si va scoate de sub efectul inundatiilor mari suprafete agricole", se arata intr-un comunicat emis luni de Hidroelectrica, citat de agentia NewsIn.

Amenajarea raului Siret pe sectorul Cosmesti -Movileni a fost aprobata prin Hotarare de Guvern in 1990. Valoarea investitiei de la Movileni este de 650 milioane de lei. Proiectantul lucrarii este ISPH Bucuresti, iar executant - Hidroconstructia. Echipamentele sunt furnizate de companii romanesti - UCM Resita (cele energetice) si PROMPT Timisoara (cele hidromecanice). Montajul a fost realizat de compania Energomontaj.

Hidroelectrica este cel mai mare si cel mai ieftin producator de energie electrica din Romania. Compania a acoperit anul trecut 26% din productia de energie electrica a tarii si foloseste ca sursa regenerabila de energie apa. Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei, si are peste 5.000 angajati.