4 August 2010

Ce job sa iti alegi pe perioada verii?

Slujbele sezoniere pentru companiile din domeniile HoReCa, turism, vanzari si marketing, alaturi de contracte de munca incheiate cu firmele de leasing de personal , care au nevoie de angajati pentru perioade de 3-12 luni in zona de productie pot aduce un venit de pana la 500 de euro pentru studentii care vor sa munceasca in aceasta vara.

Ce joburi sezoniere pun la bataie angajatorii?

"Au reinceput angajarile in companiile de productie (de exemplu, producerea de componente electronice, telecomunicatii sau chiar automotive). Au aparut si ofertele pentru joburi legate de sezonul estival. Cativa mari retaileri continua sau reiau planurile de expansiune in tara, si deci ofera o gama destul de larga de joburi in domeniu. in plus, pe perioada verii se ofera si foarte multe locuri de munca in strainatate, mai ales in turism si servicii", afirma Florin Ochiana, HR opperations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler.

Una dintre cele mai mari probleme intampinate de tinerii in cautarea unui loc de munca nu tine atat de gradul lor de experienta, ci de numarul redus de locuri de munca sezoniere din acest an, comparativ cu anii 2007 si 2008, cand doar cei care nu cautau un loc de munca ramaneau neangajati, potrivit lui Ochiana.

"Studentii trebuie sa a caute cat mai multe oferte si sa le aleaga pe cele care li se potrivesc. Sa fie responsabili pentru ca sa poata obtine, daca se poate si daca doresc, prelungirea contractelor de munca. Sa profite de orice oportunitate oferita in aceste vremuri dificile", explica Ochiana..

O sansa de angajare este oferita de companiile care desfasoara activitati de leasing de personal si sustin ca vor continua sesiunile de recrutari pe tot parcursul anului. "Din cauza starii precare a economiei, companiile se orienteaza din ce ince mai mult spre servicii de leasing de personal", spune Ochiana.

Pe site-urile de recrutare cele mai multe job-uri se regasesc in domeniile vanzari, comert, client service, HoReCa sau turism.

“Cele mai multe oferte de joburi de vara adresate studentilor sunt cele din turism sau adiacente: hotel staff, salvamar etc. si cele din vanzari, alimentatie publica si comert. Daca in ultimele doua exista o oferta bogata si in tara – in special, in Bucuresti, la terase, baruri, cluburi, pentru joburi sezoniere din turism cele mai multe joburi disponibile sunt postate de agentii de recrutare a fortei de munca pentru strainatate. Pentru Romania, studentii pot gasi de lucru in customer service – CGS, Genpact; in vanzari: UPC, Arabesque sau in IT: Pentalog”, sustine Adela Rapeanu, expert in comunicare pentru site-ul de recrutare Myjob.


Internshipurile platite, o alta alternativa

Daca studentii nu au avut succes in a-si gasi un loc de munca full-time sau part-time de sezon, programele de internship oferite de companiile din telecom, FMCG, IT si farma pot fi o alternative viabila, spun specialistii in resurse umane.

Numultumirea angajatorilor in privinta nivelului de experienta si expertiza al tinerilor nu este o noutate – dezbaterea este in voga inca din anii efervescenti economic 2006-2008, cand pretentiile salariale si mobilitatea tinerilor pe piata fortei de munca dezechilibrau bugetele de resurse umane ale companiilor. In aceste circumstante, pentru a lua contact cu masa de viitori actanti pe piata fortei de munca, pentru un salariu care deseori nu depaseste nivelul entry-level acordat angajatilor pe functii similare, companiile prefera sa instruiasca tineri. Din masa acestora angajatorii isi imbogatesc bazele de CV-uri si pot recruta oricand invataceii care s-au apropiat de profilul candidatului ideal pentru un anumit post.

In acest moment, pe site-urile de recrutare companiile au postat peste 50 de programe de internship.

"Avem acum pe BestJobs 19 internship-uri, activate de companii ca: Orange, Ursus, Honeywell, Siemens sau Pentalog Romania", spune Carmen Hadarau, specialist marketing BestJobs.

"Pe site-ul de recrutare Myjob exista, momentan, in jur de 50 de oferte active pentru internship-uri. Majoritatea sunt postate de catre agentii de recrutare si se refera la stagii disponibile in strainatate, insa si din ce in ce mai multe companii prezente in Romania initiaza astfel de programe adresate cu precadere studentilor, mai ales pe timpul vacantei de vara. Printre acestea se numara Siemens, Adecco, Eureko sau Brico Store. Domeniile predilecte pentru asemenea stagii sunt marketing, IT&C, vanzari si customer service", mentioneaza Rapeanu.

Companiile cheltuiesc in medie 125 de euro anual pentru instruirea fiecarui angajat, potrivit studiului Romanian HR Profile, realizat de catre Business Edu in colaborare cu compania de training Corporate Dynamics. Considerand numarul total de aproape 4 milioane de salariati in sectorul privat, cheltuiala se ridica la peste 300 de milioane de euro. Internshipurile pe perioada verii pot reduce semnificativ aceste cheltuieli, afirma specialistii in resurse umane.


Pe ce bani muncesc tinerii in sezonul estival?

Salariile pe care le ofera angajatorii pentru job-uri sezoniere nu cunosc diferente majore comparative cu anul trecut, cand Romania traversa o perioada de inghet la nivelul numarului de job-uri din piata, si al remuneratiilor. Cele mai mari lefuri – de aproximativ 500 de euro lunar, potriit declaratiilor din anunturile postate pe site-urile de recrutare - sunt incasate in continuare de specialistii in IT care lucreaza pe proiecte de 2 – 4 luni.

La polul opus se situeaza remuneratiile oferite de companiile din HoReCa si de cele care au nevoie de personal pentru posture administrative. In acesta caz studentii castiga in medie 200 – 250 de euro lunar, potrivit site-urilor de recrutare.

“Salariile oferite de companii pt. job-urile sezoniere se incadreaza intre 200 - 500 euro/luna, in functie de atributiile job-ului si de programul de lucru”, afirma Laura Chilom, consultant pentru site-ul de recrutare eJobs.

Daca angajatorii nu si-au modificat ofertele salariale pe care le ofera candidatilor fara experienta, nereusita gasirii unui loc de munca i-a determinat pe multi tineri care nu au experienta in campul muncii sa renunte la pretentiile exagerate cum ar fi bonusurile extrasalariale sau un nivel al remuneratiei ridicat.

“Pentru ca este un job pe vara, caut un job care sa imi permita sa achit caminul, mancarea si cateva cheltuieli in plus, deci as avea nevoie de minim 8 – 10 milioane (200 – 250 de euro). Sunt dispusa sa lucrez pe bani astia pentru ca nu am experienta, pentru ca trec abia anul doi la facultate si penru ca nu vreau sa ma intorc in orasul natal pe perioada verii”, spune Larisa B, studenta in anul 2 la Universitatea Bucuresti.

“In acest moment, pe eJobs sunt 6.070 de posturi pt. care companiile au selectat ca nivel de cariera “student” - asta inseamna ca sunt interesate sa angajeze pt. acele posturi si studenti. Isi pot gasi un post ca operator sondaje opinie, lucrator comercial, receptioner, barman sau operator call center”, spune Chilom.

Pe site-ul de recrutare BestJobs la acest moment se regasesc 1285 de oferte destinate exclusive candidatilor fara experienta si/sau cu experienta minima de 3 ani(entry-level. Media de aplicare pentru anunturile de mai sus este de 282.8 aplicanti peroferta, potrivit lui Carmen Hadarau, specialist marketing BestJobs.

Statistica BestJobs nu se refera insa strict la joburile sezoniere, ci pot fi adresate si altor categorii de candidate fara sau cu putina experienta in munca.


Programele Work and Travel aduc castiguri de cateva mii de doalri

Desi numarul locurilor de munca disponibile in SUA si Europa a scazut cu 10 – 20% comparativ cu anul trecut, potrivit datelor furnizate de agentiile de recrutare pentru Work and Travel, studentii inca pot castiga intre 8 si 10 dolari pe ora, pentru un job in industriile HoReCa sau turism.

“Este a doua oara cand plec prin programul Work and Travel in SUA. Anul trecut am lucrat ca hostess intr-un cazino din Las Vegas. Mi-am luat si un al doilea job, part-time, de zi, unde vindeam jucarii intr-un parc de distractii. […] Per total, in trei luni, pentru doua joburi, am strans cam 7.000 de dolari, insa mi-am achizitionat un laptop, am cheltuit pe mancare, am scazut cheltuielile cu transportul pana in SUA si costul programului, asa ca nu am mai ramas decat cu 1.000 de dolari”, spune Alexandra C, studenta in cadrul Universitatii Bucuresti.

In anul 2009 prin programul Work and travel au plecat in SUA peste 3.000 de studeni romani, care au adus acasa aproximativ 11 milioane de euro, potrivit datelor Ambasadei Americane in Romania. In Europa – in special Grecia si Marea Britanie – alti cateva mii de student au strans cca 2,5 milioane de euro, pe vreme de criza.

Varsta sub 29 de ani, inscrierea la o forma de invatamant de zi sau distant, masterat sau doctorat, numarul redus de restante si acumularea de credite in timpul anului universitar si un nivel mediu de intelegere al limbii engleze reprezinta conditii suficiente pentru a fi eligibil pentru program.

Costul pentru inscrierea in program variaza intre 490 si 890 de dolari, potrivit site-ului agentiei de recrutare pentru program, American Experience, diferenta canstand in posibilitatea de a gasi pe cont propriu un kjob in SUA, sau optarea pentru unul dintre locurile de munca puse la dispozitie de companiile specializate. Alti 800 de dolari sunt necesari pentru plata transportului, in SUA un bilet dus-intors cu o companie de zbor low-cost.

Pentru tarile din Europa, in functie de ofertele operatorilor de zbor, un bilet dus-intors porneste de la 100 de euro, inclusiv taxele de aeroport.

Pentru cei care nu se pot autofinanta, BRD ofera posibilitatea obtinerii unui credit in valoare de pana la 3.000 de euro, cu posibilitatea rambursarii sumei in maxim 15 luni, in functie de durata Programului Work and Travel. Studentii pot beneficia si de o perioada de gratie de pana la 14 luni, in care se achita contravaloarea dobanzii si a comisionului de gestiune lunara.





Citeste si