6 Decembrie 2005

Medicina privata, o piata de peste un miliard de euro

Pe langa contributia la fondul asigurarilor de sanatate, anual, romanii cheltuiesc o suma echivalenta cu 1,5% din PIB-ul Romaniei, pentru analize medicale, tratamente si consultatii in sistem privat sau in sistem public dar cu plata, sustine Silviu Radulescu, reprezentantul Bancii Mondiale.

Aceasta inseamna ca romanii cheltuiesc din banii proprii pentru servicii medicale un sfert din bugetul Sanatatii pe 2005, adica aproximativ 1,08 miliarde de euro. Acesti bani, in viziunea reprezentantului Bancii Mondiale, dar si a Ministerului roman al Sanatatii ar putea lua calea asigurarilor de sanatate complementare. „In afara contributiilor la fondul de sanatate, romanii cheltuiesc anual echivalentul a 1,5% din PIB pentru servicii medicale prestate fie de catre particulari, fie de stat“, sustine reprezentantul Bancii Mondiale, Silviu Radulescu.

Practic, oamenii aleg de multe ori sa apeleze la o clinica privata sau la un alt medic decat cel de familie, chiar daca pentru asta trebuie sa scoata din buzunar bani in plus. Prezent la conferinta cu tema „Reforma in Sanatate“, reprezentantul Bancii Mondiale a declarat ca in cazul unui stat ca Romania, care cheltuie resurse relativ reduse pentru sanatate, dezvoltarea asigurarilor de sanatate private este destul de favorabila. „Sistemul privat trebuie sa aiba o sansa pentru a se dezvolta.

Nu este vorba despre negarea celor care nu isi permit, ci este vorba despre cei care isi permit sa dea mai mult si vor sa primeasca mai mult“, a spus Radulescu. Radu Dop, directorul spitalului particular Euroclinic, confirma estimarile Bancii Mondiale. „Costurile din sistemul privat nu sunt cu mult mai mari decat cele din sistemul public si multi dintre pacienti accepta sa le suporte. Este normal ca piata de medicina particulara sa fie evaluata la aproape jumatate din bugetul Sanatatii“, a declarat Radu Dop.

La conferinta cu tema „Reforma in Sanatate“, de ieri ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ca vrea sa grabeasca intrarea in vigoare a pachetului sau de legi prin ordonanta de urgenta, asa incat acestea sa fie aplicate de anul viitor. Astfel, din 2006 romanii ar putea beneficia inclusiv de asigurarile de sanatate private. „Sistemul sanitar va putea beneficia de doua resurse importante, Fondul National de Asigurari de Sanatate, pentru care vor plati toti cetatenii si asigurarile private. Nu putem (statul - n.r.) sa asiguram toate serviciile medicale de care populatia doreste sa beneficieze“ , a declarat ministrul Nicolaescu.

De asemenea, el a anuntat ca Romania va avea opt mari spitale de urgenta, cate o astfel de unitate pentru fiecare zona de dezvoltare economica. „Este vorba de un nou concept. Venim cu o propunere care sa rezolve multe dintre situatiile grele in care nu s-a putut acorda asistenta medicala de urgenta“, a spus Eugen Nicolaescu.

Acest proiect este finantat printr-un imprumut obtinut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI). Noile spitale, spune ministrul Nicolaescu, vor beneficia de cele mai performante aparaturi si, financiar, vor fi puternic sustinute de stat. „Vrem sa finantam din bugetul statului tot ceea ce inseamna medicina de urgenta.

In afara de spitalele de urgenta regionale, trebuie sutinut cate un spital de urgenta in fiecare judet al tarii“, a declarat ministrul Sanatatii.

Cu toate acestea, Nicolaescu sustine ca exista spitale care trebuie desfiintate. „In primul trimestru al anului 2006 va incepe evaluarea spitalelor, iar cele neconforme vor fi desfiintate sau restructurate, dupa caz“, a spus ministrul.



Citeste si