6 August 2010

Miliardarii Romaniei: Nu avem cash ca sa facem donatii ca americanii



In America, tara tuturor posibilitatilor, marii miliardari, adunati in jurul fondatorului Microsoft, Bill Gates, s-au hotarat sa-si doneze jumatate din averi pana la sfarsitul vietii in scopuri caritabile. Legendarul Warren Buffet, primarul New York-ului sau fondatorul televiziunii CNN sunt doar cativa dintre cei care vor aduna o suma estimata la 600 miliarde de dolari. Romania, tara tuturor posibilitatilor – dar nu in sensul cel mai bun – are trei oameni de afaceri in topul Forbes al miliardarilor lumii si multi milionari in euro. Cat de adanc ar baga mana in buzunar bogatii Romaniei pentru a face donatii?

Ioan Niculae: Sa invatam sa muncim, nu sa intindem mana!

“Am o parere foarte proasta despre decizia miliardarilor americani”, declara transant Ioan Niculae, proprietarul gigantului agricol InterAgro. Cu o avere estimata anul trecut la 1,2 miliarde de euro, Niculae este unul dintre cei trei romani – alaturi de Dinu Patriciu si Ion Tiriac – inclus in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni la nivel global.

“Oamenii trebuie sa invete sa munceasca, nu sa intinda mana. Este pacat ca dupa 20 de ani romanii inca nu au invatat sa munceasca si stau cu mana intinsa”, explica Niculae, adaugand ca oricum oamenii de afaceri romani nu ar avea lichiditati suficiente sau nu ar dori sa faca astfel de gesturi de caritate.

In conditiile in care imprumuturile Romaniei se tot adancesc, Niculae considera ca daca romanii nu vor invata sa munceasca, atunci tara va intra in colaps, asta “daca nu suntem deja acolo”.

Cat despre impozitarea marilor averi, omul de afaceri care a anuntat deja ca-si va reloca afacerile in Bulgaria, acolo unde taxele sunt mai “prietenoase” cu investitiile, Niculae a spus hotarat: “asta rezolva problema Romaniei?”, accentuand ca afirmatia nu este un raspuns, ci “ramane un semn de intrebare”.

Vezi in slide-urile urmatoare ce raspunsuri au dat: Ioan Micula (European Drinks), George Copos (Ana Holdings), Nelu Iordache (BlueAir), Ionut Negoita (Rin Group), Ilie Vonica (Polisano), Camelia Sucu (ClassLiving), George Becali, Marius Ghenea (FiT Distribution), Gica Popescu, Vasile Armenean (Betty Ice) si Ilie Nastase.

Ioan Micula: Sa donam? Poate din datoriile catre stat!

Ioan Micula, cel care impreuna cu fratele sau, Viorel, detine grupul de firme European Drinks, dar si o avere estimata la jumatate de miliard de euro de Forbes Romania, spune ca ar dona, dar “in special” din datoriile pe care grupul de firme le-a acumulat.

“Am investit in zone defavorizate, iar acum sa mai si donam. Poate (donam - n. red.) din teapa pe care ne-a dat-o statul”, spune apasat omul de afaceri. Cotidianul Gandul a scris recent ca firmele fratilor Micula au acumulat datorii de 22 de milioane de euro la stat, fiind unii dintre “campionii” de pe lista neagra a ANAF.

Fondatorul European Drinks crede ca “averea” este un concept discutabil, care ar trebui definit, mai ales atunci cand se vorbeste despre impozitarea “marilor averi”. Bogatia nu este un clasament facut de o publicatie sau de un jurnalist, crede Micula, ci este ceea ce-ti ramane, dupa ce ai vandut totul, inclusiv active. Iar din acest punct de vedere, omul de afaceri sustine ca daca ar avea “milioane de cash”, ar dona.

Vezi in slide-urile urmatoare ce raspunsuri au dat: George Copos (Ana Holdings), Nelu Iordache (BlueAir), Ionut Negoita (Rin Group), Ilie Vonica (Polisano), Camelia Sucu (ClassLiving), George Becali, Marius Ghenea (FiT Distribution), Gica Popescu, Vasile Armenean (Betty Ice) si Ilie Nastase.


George Copos: Foarte putini oameni de afaceri au cash

George Copos, proprietarul Ana Holding, care detine o avere evaluata anul trecut la peste 200 de milioane, este sigur ca initiativa “bogatilor” Americii ar putea fi un exemplu si pentru cei cu conturi grase din Romania. Teoretic doar, pentru ca “din pacate, oamenii de afaceri autohtoni au o valoare a asset-urilor (activelor – n. red.) aproape egala cu cea a creditelor la banci”.

In plus, problema nu este doar aceea a lichiditatilor, ci si una a traditiei acumularii de bogatie din generatie in generatie. “Cand vom avea si noi o economie de piata asa de veche precum a Americii, atunci am putea vorbi despre astfel de donatii si in Romania”, este de parere Copos.

Omul de afaceri declara ca pana acum a donat 40 de milioane de dolari echipei de fotbal Rapid si ca in continuare familia Copos se va ocupa de acte de caritate. “La Arges, acordam opt burse despre care nu am spus nimic pana acum, iar sotia mea, Ana, are o activitate extraordinara in cadrul fundatiei Renasterea, facand acte de caritate catre casele de copii si spitale”, a explicat George Copos.

In privinta impozitarii marilor averi, Copos si-a reiterat pozitia favorabila unei astfel de masuri care ar putea duce la investitii mai mari in infrastructura.

“John Keynes si Adam Smith (teoretician al macroeconomiei moderne, respectiv pionierul economiei politice – n. red.) au spus ca in perioada de criza este nevoie ca statul sa investeasca in infrastructura, in educatie si sanatate. Poate ca asa vom avea si noi autostrada de la Constanta la Arad, asa cum este si normal”, a subliniat omul de afaceri.

Vezi in slide-urile urmatoare ce raspunsuri au dat: Nelu Iordache (BlueAir), Ionut Negoita (Rin Group), Ilie Vonica (Polisano), Camelia Sucu (ClassLiving), George Becali, Marius Ghenea (FiT Distribution), Gica Popescu, Vasile Armenean (Betty Ice) si Ilie Nastase.




Nelu Iordache: Nu stiu daca oamenii de afaceri au cash-ul necesar

O opinie pro “chetei” initiate de marii bogati ai Americii are si Nelu Iordache, cunoscut mai ales pentru fondarea operatorului aviatic low-cost Blue Air, a carui avere estimata ajunge la 175 de milioane de euro.

“Este o decizie cu care sunt de acord si care ar putea fi aplicata si in Romania, dar nu stiu daca oamenii de afaceri de aici au si cash-ul necesar pentru a face astfel de donatii”, spune Iordache.

Cunoscut ca fiind unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din Romania, Iordache are afaceri atat in domeniul transporturilor aeriene, cat si in constructii si agricultura. In conditiile in care averea sa este una dintre cele mai mari din Romania, fiind pozitionat in primii 40 din Romania, potrivit clasamentului Forbes Romania intocmit in 2009, ce parere are Iordache despre impozitarea “marilor averi”?

“Sunt de acord cu aceasta impozitare, dar nu neg pericolul ca unii sa-si transfere averile catre rude sau in alte tari. Oricum asta au facut si pana acum”, admite omul de afaceri.

Vezi in slide-urile urmatoare ce raspunsuri au dat: Ionut Negoita (Rin Group), Ilie Vonica (Polisano), Camelia Sucu (ClassLiving), George Becali, Marius Ghenea (FiT Distribution), Gica Popescu, Vasile Armenean (Betty Ice) si Ilie Nastase.



Ionut Negoita: Ne concentram pe securizarea afacerilor

Cu o avere estimata de Forbes Romania la 120 milioane de euro, fratii Negoita sunt unii dintre cei mai bogati romani, cu afaceri active in domeniul imobiliar si al turismului. De trei ani la carma lantului hotelier Rin, Ionut Negoita spune ca decizia miliardarilor de peste Ocean “poate fi luata drept exemplu” si in Romania, desi este putin prematur. “Acolo, averile se fac din generatie in generatie, iar copiilor nu li se dau averi pur si simplu, ci sunt incurajati sa-si faca propriile afaceri. Daca as avea si eu atatia bani, bineinteles ca as face la fel (donatii – n. red.)”, este de parere Negoita.

Omul de afaceri considera insa ca actele de caritate ar trebui sa ramana confidentiale si ca in ultima vreme, de cand s-a accentuat criza, si-a intensificat actiunile de caritate. Pe de alta parte insa, grija principala ramane asigurarea unui curs bun al afacerilor in conditii de piata tot mai neprielnice.

"Acum ne concentram pe investitiile in zonele care trebuie dezvoltate pentru ca afacerile noastre sa devina mai sigure. Avem nevoie de predictibilitate si de un mediu stabil pentru ca mai apoi sa spunem ca un anumit procent din profit, de exemplu, merge spre acte de caritate”, a mai spus seful Rin Group.

Ionut Negoita pune problema, la fel ca si ceilalti oameni de afaceri cu care Wall-Street a stat de vorba, si din perspectiva cash-ului disponibil, tot mai subtiat pe timp de criza. Omul de afaceri spune ca actuala criza a “mancat” din depozitele pe care fiecare om de afaceri le avea puse de o parte pentru ca au aparut deficite intre ceea ce s-a planificat initial si ceea ce s-a intamplat cu adevarat in termeni de plan de afaceri.

In plus, Negoita nu vede cu ochi buni nici impozitarea marilor averi, pornind tot de la definitia conceptului de bogatie. “Ce inseamna avere”, se intreaba omul de afaceri, subliniind ca oricum majoritatea proprietarilor “sunt pe persoana juridica si nu fizica”. In plus, remarca Ionut Negoita, exista si un revers al medaliei – “persoanele care au conturi in bani, le vor scoate in afara tarii pentru ca masura este mai mult nociva decat benefica”. Mai mult decat atat, Negoita eticheteaza initiativa de a impozita suplimentar averile bogatilor ca fiind “mai mult de ochii lumii”.

Vezi in slide-urile urmatoare ce raspunsuri au dat: Ilie Vonica (Polisano), Camelia Sucu (ClassLiving), George Becali, Marius Ghenea (FiT Distribution), Gica Popescu, Vasile Armenean (Betty Ice) si Ilie Nastase.


Ilie Vonica: Donatii s-au facut si se vor face in continuare

Ilie Vonica, fondatorul lantului de clinici medicale private Polisano, crede ca oamenii de afaceri romani fac deja gesturi de caritate – unele despre care publicul afla, altele care raman “confidentiale”.

“Numai eu stiu o multime de oameni de afaceri care fac donatii, insa nu fac publice astfel de actiuni”, subliniaza Vonica, care detine afaceri in domeniul serviciilor medicale, auto, dar si al constructiilor.

Vonica recunoaste insa ca prefera ca actele de caritate pe care le face in nume personal sa ramana anonime – “cand ajuti, nu este nevoie sa publici gestul”.

Vezi in slide-urile urmatoare ce raspunsuri au dat: Camelia Sucu (ClassLiving), George Becali, Marius Ghenea (FiT Distribution), Gica Popescu, Vasile Armenean (Betty Ice) si Ilie Nastase.


Camelia Sucu: In America, politicul este subordonat privatului si nu invers, ca in Romania

“Cred ca in Romania actele de responsabilitate sociala ar trebui strans legate de statul care sa ajute investitorul. De abia atunci vom putea sa spunem ca am putea face la fel ca miliardarii Americii”, spune Camelia Sucu, proprietara importatorului de mobila de lux ClassLiving.

Supranumita “domna cash” datorita milioane de euro in cont obtinute in urma separarii de Dan Sucu, impreuna cu care a construit afacerea cu mobila Mobexpert, Camelia Sucu declara ca atata vreme cat statul nu va incuraja investitiile, atunci nu avem cum sa ne comparam cu initiativele din America.

“Diferenta este una foarte mare: acolo, democratia este democratie, iar politicul este subordonat privatului si nu invers, asa cum este la noi. Privatul a crescut urmand etapele normale de antreprenoriat si investitii”, puncteaza femeia de afaceri, a carei avere este estimata la circa 70 de milioane de euro, potrivit Forbes Romania.

Problema este una si a liderilor, mai crede Sucu. “Acolo (in SUA – n. red.), oamenii muncesc si exista lideri care spun oamenilor ce sa faca. Atunci cand ne vom putea si noi integra in acesti parametri normali, de abia atunci vom putea vorbi despre donatii ca in SUA”, crede sefa ClassLiving.

In ultimii doi ani, Camelia Sucu a investit 1,5 milioane de euro, bani pentru care s-au platit taxe. “Am zis ca este responsabilitatea mea ca om si ca om de afaceri. Este laudabil ceea ce fac americanii, dar statul are un rol important si-i ajuta”, puncteaza Sucu.

Femeia de afaceri spune ca in ultimii doi ani de investitii a fost nevoia sa aduca “bani de acasa” si ca daca statul ar ajuta-o sa faca investitii si mai mari, atunci si-ar dona “nu jumatate, ci trei sferturi din avere”.

Cat despre impozitarea marilor averi, Camelia Sucu este de pare ca masura nu-si va atinge scopul, mai ales intr-un mediu dominat de lipsa posibilitatilor de dezvoltare, alimentat de informatii haotice.

“Sunt unul dintre putinii oameni de afaceri cu banii la vedere, adica nu am investit in firme offshore, tot ce am este in Romania. Nu-i acuz pe cei care si-au fondat astfel de firme, ei doar s-au protejat doar, dar situatia nu este echitabila. Statul vrea acum, prin taxe, sa ia din ce-am produs oricum fara ajutorul lui”, explica femeia de afaceri.

Vezi in slide-urile urmatoare ce raspunsuri au dat: George Becali, Marius Ghenea (FiT Distribution), Gica Popescu, Vasile Armenean (Betty Ice) si Ilie Nastase.


George Becali: Sunt eu de talia celor din America?

Patronul echipei de fotbal Steaua, cunoscut pentru afacerile din domeniul imobiliar, dar si pentru cariera politica, este de parere ca fiecare om de afaceri are datoria de a da inapoi din averea pe care a facut-o cu ajutorul celorlalti.

“Este datoria mea crestineasca sa dau. Dar de ce sa dau la binefaceri (organizatii de binefacere – n. red.), cand pot eu sa donez unde vreau?”, spune hotarat Becali.

Finantatorul Stelei spune insa ca averea pe care o poseda nu este de talia celor din America; chiar si in aceste conditii, ar fi dispus sa doneze jumatate din ea, dar ca “nu are cine sa o administreze”. Pentru Becali, donatiile inseamna implicare sufleteasca si un angajament continuu.

Vezi in slide-urile urmatoare ce raspunsuri au dat: Marius Ghenea (FiT Distribution), Gica Popescu, Vasile Armenean (Betty Ice) si Ilie Nastase.


Marius Ghenea: Guvernul face confuzie intre averile nejustificate si cele muncite

"Cred ca in SUA exista de mai multa vreme un grup de oameni de afaceri, in frunte cu Bill Gates, care fac astfel de donatii, dar decizia este luata de mai multa vreme si nu este legata de criza", spune Marius Ghenea, fondatorul FiT Distribution.

Omul de afaceri crede ca nu se poate face o paralela intre Romania si America, "pentru ca aici nu exista astfel de averi". Majoritatea oamenilor de afaceri de la noi lucreaza deja cu ONG-uri, doneaza, ajuta la diverse actiuni de caritate, declara Ghenea.

In ceea ce priveste initiativa de a impozita marile averi, Ghenea se declara impotriva. "Nu sunt deloc de acord cu dezbaterea care se face in jurul impozitarii marilor averi. Cred ca se face o legatura gresita intre averile nejustificate si impozitarea averilor mari. Guvernul face o grava confuzie si ar trebui intai sa identifice frauda si mai apoi sa o penalizeze", este de parere antreprenorul.

Ghenea crede ca Guvernul are toate parghiile necesare pentru a trage linie intre cei care au facut averile muncind si cei cu averi nejustificate. Majoritatea averilor nejustificate sunt in zona politicului si in cea a clientelei politice, adauga seful FiT Distribution.

"Discutia este una gresita, populista. Impozitare de solidaritate trebuie sa porneasca, in primul rand, de la Guvern", conchide omul de afaceri, a carui avere este evaluata de Forbes Romania la 20 de milioane de euro.

Vezi in slide-urile urmatoare ce raspunsuri au dat: Gica Popescu, Vasile Armenean (Betty Ice) si Ilie Nastase.



Gica Popescu: Donatii s-au facut si se vor face in continuare

Fostul fotbalist, care in ultimii 10 ani si-a facut averea in special din afacerile imobiliare detinute, considera ca donatiile nu trebuie “trambitate”. Marturiseste insa ca pana acum a oferit donatii in valoare de 1 milion de euro, pe care insa nu le-a facut publice.

“Fiecare face ce considera, dar stiu multi oameni de afaceri care doneaza si fac acte de caritate”, declara Popescu, care crede ca romanii instariti vor ramane, in continuare, sensibili la nevoile celor care au nevoie de ajutor.

Gica Popescu acumulase, la nivelul anului trecut, o avere de aproape 30 de milioane de euro, prin investitiile facute in domeniul imobiliar, al retail-ului si al design-ului interior, potrivit clasamentului Forbes Romania.

Vezi in slide-urile urmatoare ce raspunsuri au dat: Vasile Armenean (Betty Ice) si Ilie Nastase.


Vasile Armenean: Oamenii bogati au mai multe active decat cash

"Nu cred ca o asemenea masura ar putea fi aplicata. Toti cei cativa care muncim ducem greul si nu cred ca mai avem de unde sa mai si dam. De ce? Pentru ca se fura prea mult si nu avem nicio garantie ca ceea ce noi donam va fi folosim in scopurile declarate", explica, franc, Vasile Armenean, proprietarul producatorului de inghetata Betty Ice.

Armenean crede ca se simte nevoia unor organizatii, a unui om de afaceri care sa initieze o astfel de masura. "Nu suntem pe acelasi teren, am ajuns aici pentru ca am smecherit prea mult. Cash-ul este mai putin, oamenii bogati din Romania au mai mult active decat cash", declara omul de afaceri.

Oamenii dau cu drag atunci cand vad ca se face ceva cu banii lor, cand exista un scop, crede Armenean. "Nu este o masura care ar ajuta prea mult intrucat pentru a iesi din criza este nevoie sa facem ceva, sa producem, iar asta nu poate face o fundatie", explica omul de afaceri.

Armenean povesteste ca a facut donatii pana acum si sustin anumite fundatii, insa mereu a urmarit si monitorizat ce se intampla cu banii sai. "Problema noastra ca nu are cine sa-i administreze si asta este o problema generala -- noi intai trebuie sa ne punem administratia la punct. Am avut multe active in Romania si statul le-a vandut", conchide fondatorul Betty Ice.

Citeste in urmatorul slide ce raspunsuri are Ilie Nastase, fost tenisment, actual om de afaceri.


Ilie Nastase: Oamenii de afaceri romani nu sunt incurajati

Celebrul fost tenismen Ilie Nastase crede ca in Romania oamenii de afaceri nu sunt stimulati sa faca afaceri si nici donatii. In plus “cash-ul este mai greu de obtinut in vremuri de criza”, este de parere Nastase, care a investit in ultimii ani in afaceri din sectorul mass-media si alimentar.

“Impozitarea averilor este o masura de criza, pentru ca au umblat la toate (referindu-se la taierile de salarii, la majorarea taxelor - n. red.)”, mai spune Nastase. In plus, crede fostul sportiv, ajutoarele – sub orice forma ar fi ele – nu ar ajuta prea mult in a schimba situatia in care se afla Romania in prezent.

Cat despre actiunile de binefacere, Ilie Nastase a precizat doar ca are cateva persoane de care se ocupa sub forma de donatii.




Citeste si