9 Septembrie 2010

Tinerii afaceristi romani vor ca autoritatile sa adopte un model francez de infiintare a start-up-urilor



Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR) apreciaza ca actul normativ pentru stimularea infiintarii de start-up-uri ar trebui modificat astfel incat cei care vor sa se lanseze intr-un business sa aiba cat mai putine bariere.

“In 2009, Franta a introdus un model foarte bun de stimulare a tinerilor antreprenori, concept care a dus la infiintarea a 320.000 de microintreprinderi in 2009 si 110.000 in primele sase luni ale anului”, spune Florin Jianu, presedintele PTIR.

Modelul francez prevede ca intreprinzatorii debutanti se pot inscrie online, fara a fi obligati sa apara in evidentele Registrului Comertului, asa cum se intampla la noi. De asemenea, contabilitatea este mult simplificata, iar antreprenorii platesc taxe doar daca firma pe care o detin este activa.

In Romania, firmele sunt obligate sa plateasca un impozit minim, indiferent daca desfasoara vreo activitate sau nu.

Impozitul in modelul francez este de tip forfetar si are paliere fixe, similare impozitarii microintreprinderilor cu 3% din venit. Astfel, pentru veniturile din activitati de comert impozitul este de 1%, pentru servicii – 1,7%, iar in cazul altor activitati – 2,2%.

In Franta, intreprinzatorul debutant nu opereaza TVA, atata vreme cat cifra de afaceri nu depaseste 80.300 de euro anual pentru activitatea de comert si 32.100 de euro pentru celelalte acitivitati.

Legea privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri, debutanti in afaceri a fost redactata in 2008, dupa care s-a dezbatut intens in 2009.

Legea a trecut de Senat, dar s-a blocat la Cemera Deputatilor, potrivit PTIR. Actul normativ a ramas blocat, iar Guvernul a considerat sa transforme legea intr-o Ordonanta de Urgenta, care sa fie inclusa intr-un pachet de masuri anticriza disponibil incepand cu 1 septembrie.

“Din pacate, nu am vazut nici masurile anticriza si nici Ordonanta de Urgenta”, afirma Florin Jianu.

PTIR considera ca ar trebui eliminata prevederea conform careia un intreprinzator debutant este obligat sa angajeze patru oameni, pe durata nelimitata, in decurs de 90 de zile de la infiintarea firmei.

De asemenea, patronatul apreciaza ca firmele cu maximum patru angajati ar trebui scutite de la plata taxelor aferente salariatilor. In plus, reprezentantii PTIR apreciaza ca firmele ar trebui scutite de la plata impozitului pe profit timp de trei, in cazul in care cifra de afaceri este mai mica de 200.000 de euro.



Citeste si